O čia tai atradimas: iš plastiko atliekų sukūrė tokį plastiką, kuris yra 2-3 kartus stipresnis ir patvaresnis už originalų - galima gaminti automobilių dalis, vėjo jėgainių mentes ir kitus naudingus dalykus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2019-03-16 17:33
PET apskritai yra viena iš super plastikų rūšių, lengvas ir tvirtas. Panaudotas kartu su kanapės pluošto audiniu, arba su stiklo ar kitu audiniu gaunamas tokspat tvirtas kompozitas, kaip ir su epoksidke, tik pigesnis ir greitesnė gamyba.
AAA000 2019-03-16 21:20
taigi "sukure" dar viena YPAC KOKYBISKA SIUKSLE. kuria isvis bus labai sunku perdirbt ar sunaikint naturaliai... mazai dar matai visiems uzterstumo plastikais, reikia dar ir plastiko kompozitais pasauli apvaryt... tokius atseit mokslininkus sodint reikia. uz pasaulini visu gyvybes rusiu genocida. vietoj to kazkokie debilizmo judejimai vyksta --- co2 ribojimo ar vegetarizmo pvz... kai galimetu pvz kurt kokius nors genetiskai uzprogramuotai uzaugancius pilnai perdirbamus ir utilizuojamus gaminius ar toliau gilintis i neorganine chemija. bet ne - matai ten kazkas kazkam neetiska, nes kazkoks "svarbus" religinis apie tai kazkur kazka susvaigo. o vat apie plastiko kompozitus religiniai sunkiai gaudosi - tai neproblema daugumai...
mindaugas.vaitiekūnas 2019-03-19 22:17
Sutinku su AAA000, kad straipsnis žmonėms durninti! Štai mano pastebėjimas: "Procesas, kurį atradome, yra judėjimas perdirbti naujųjų rPET plastiko tipų..." Tai apie kokį ciklą kalba eina, jei tas ciklas nėra ciklas, o tik vienas žingsnis ale į viršų?
bahuriux 2019-03-20 09:18
Kur jūs matot problemų? Jei antrą kartą lydomas PET ir panaudojamas kartu su kanapės pluoštu, tai yra grynai organinė chemija ir ją galima tiesiog paskutiniam gyvenimo etape paversti į skystą kurą, pvz dyzeliną. https://www.google.com/search?newwindow ... 5TLC-nVQsk Tiesiog tam kurui kuris bus pagamintas iš plastiko, jau nebereikės papildomai naudoti naftos, arba dar blogiau palmių aliejaus ir tam kirsti miškus. Tuo tarpu pats PET + armuojančio audinio kompozitas yra super medžiaga, iš jo galima pigiai ir greitai gaminti automobilių detales, ar kėbulus, nedidelių laivų korpusus, lėktuvus, jei norit net šikano dangčius, ar statybines medžiagas kur reikia stiprumo ir lengvumo, pvz stogo konstrukcijos ir stogo dangos nebijančios korozijos ir panašiai. Paprastai tokios kompozitinės medžiagos gaminamos ir epoksidinės, arba alkidinės dervos ir tų pačių armuojančių audinių, bet tos dervos yra labai brangios ir jos netinka masinei gamybai nes stingsta keletą valandų, ar net iki pusės paros, o šiuo būdu su rPET tai bus daroma beveik tokiu pat greičiu kaip ir liejant plastiko detales.
AAA000 2019-03-20 10:45
tai ka tu cia aprasei yra tik bazine kompozito dalis. tersia butent priedai - kur ten visokias papildomas savybes suteikia - kur tu cia prirasinejai "koks jis bus geras ir puikus" taip pat tersia perdirbimas i kura - labiau! nes sudetingiau kompozita paverst kuru nei paprasta pastika. didesne dali tenka ismest, kuro iseiga mazesne. visumoj gaunasi brangiau. popierius irgi antrakart perdirbamas - pvz kur kiausiniu pakuotes buna. bet procesas nera toks jau paprastas. reikia is popieriaus atskirt visokias plauseliu frakcijas, visokias siuksles ir panasiai. visa tai ismetama. ekologiskiau butu iskart sudegint ir geriau nauju medziu pakirst naujam popieriui. kad ten kazkiek nenukirstu medziu "sutaupo" - tai trigubai kazkur kitur pralosia - koncentruotesniu ir kancerogeniskesniu atlieku prigamina, ar dar kurnors - pvz energetiskai imliau - kur tu tiesiog nebuni informuotas... tau tik praplauna smegenis propaganda "isgelbejom matai teorini medi kazkoki" bet nepateike ataskaitos - ar vertejo tokiom salygom ta medi gelbet... su plastikais viskas dar prasciau... problemos simtmeciams. o su kompozitiniais plastikais - isvis butu tragedija - uzterstumas tukstantmeciams i prieki... kai prasdes ten vejai nesiot tokio tipo atliekas aplinkoje - tai asbestoze ar silikoze pasirodys dar labai lengvos nepagydomos ligos as siulyciau arba REALIAI svarias medziagas ir REALIAI suvaldomos tarsos procesus naudot, arba kurt is principo naujoviskus budus. vienas is ju - genetiskai augint dalis. kaip organus pvz dabar augina. ar kazka dar naujoviskesnio. o ne siuksliu koncentracija ir neperdirbamuma didint.
bahuriux 2019-03-20 12:01
Nu OK sutarėm, kad pats plastikas neteršia labiau nei kiti plastikai, parašyk kaip teisiogiai teršia kanapės pluošto audinys? Dėl kitų medžiagų tokių kaip stiklo audinys sutinku su tavim, bet karbonas arba teisingiau grafito pluoštas, arba kevlaras yra organinė medžiaga ir galima juos utilizuoti, po naftos gamybos iš plastiko proceso, arba tiesiog sudeginti tam skirtose katilinėse/elektrinėse. Dar neįvertini, kokią naudą duoda lengvesnė ir tvirtesnė medžiaga per savo gyvenimo ciklą (neskaitant ekonominės naudos), vien kiek kuro riekia sudeginti mažiau jei ta transporto priemonė yra lengvesnė, o jei tai lėktuvas tokios medžiagos save atperka 1000 kartų per ekologiją, kažkiek mažiau jei tai auto, arba laivas, bet irgi į temą. Dėl makulatūros, arba kiaušinių indelių popierinių, vėl klysti. Pameni kaip ginčijaisi su manim dėl EKO vatos? Tai va EKO vata yra celiuliozė, arba kitaip malta makulatūra su 12% boro rūgšties priedais kurie atlieka konservantų ir antipirenų vaidmenį. Jei tie indeliai plastikiniai, tai perdirbamas kaip ir visos plastmasės, jei iš XPS polistirolo tai galima perdirbti panašiai kaip ir EPS, XPS polistirolo atliekas, sumalti ir panaudoti statybose šiltinimui. Čia visiems, jūs apskritai esat eko sąmonigi, kažką dėl to darot, ar bent planuojat, ar tik rėkiat, kad reikia mažinti žmonių kiekį planetoje, nes tipo ateina klimato kaita neišvengiama ir bus žopa?
mindaugas.vaitiekūnas 2019-03-20 12:10
Per daug priraset, kad skaityciau, bet jei plastika galima perdirbti i skysta kura ir problemos nebelieka, vadinasi zmonija apskritai neturi plastiko problemos - gi tuoj viska paversim degalais...