Manote, kad Venera yra artimiausia Žemei? Iš tiesų Merkurijus yra arčiau - jis artimiausias visoms Saulės sistemos planetoms (Video)  (9)

Dar mokykloje išmokote, kad Saulės sistema yra praktiškai plokščia. Jos centre yra Saulė, o tada rikiuojasi planetų orbitos. Merkurijus sukasi pirmas, už jo - Veneros, Žemės, Marso ir kitų planetų orbitos. Bet ar žinote, kuri planeta Žemei yra artimiausia? Manote, kad tai - Marsas? O gal Venera? Iš tiesų tai - Merkurijus. Dar daugiau - Merkurijus yra artimiausia planeta visoms kitoms Saulės sistemos planetoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aišku, Saulės sistema nėra visiškai plokščia. Tačiau orbitos iš tiesų rikiuojasi viena už kitos, o ne persipina kažkokioje neaiškioje rutulio formos erdvėje. Ir Merkurijus Žemei iš tiesų yra artimiausia planeta - jokių mokslinių išvedžiojimų čia nėra. Kalbame apie atstumą, kurį galima išmatuoti kilometrais - Merkurijus Žemei yra artimesnis nei Venera ar Marsas.

Net NASA puslapyje rašoma, kad Venera Žemei yra artimiausia, tačiau tai nėra tiesa. Ir nors jau tai savaime yra gana keista, Merkurijus iš tikrųjų yra artimiausia planeta ne tik Žemei, bet ir visoms kitoms planetoms. Neptūnui Merkurijus yra artimesnis už Jupiterį, o Jupiteriui Merkurijus - artimesnis už Saturną.

Matote, nors visos planetos sukasi aplink Saulę vienoje plokštumoje, jų greičiai nėra vienodi. Atstumas tarp Žemės ir Veneros orbitų yra mažiausias, tačiau taip jau sutampa, kad Žemė ir Venera didelę laiko dalį praleidžia skirtingose Saulės pusėse. Tuo tarpu Merkurijus aplink Saulę skrieja labai greitai, todėl daugiau laiko praleidžia toje pačioje pusėje, kurioje yra ir Žemė. Tuoj pasidarys aiškiau.

Kadangi Saulės sistema yra gyva ir judanti, išmatuoti atstumą tarp planetų yra neįmanoma - jis nuolat kinta. Taigi, belieka apskaičiuoti vidutinį atstumą per ilgesnį laiko tarpą. Tai JAV mokslininkai ir nusprendė padaryti. Į kompiuterinę simuliaciją jie įvedė visus pagrindinius Saulės sistemos duomenis - planetų sukimosi aplink Saulę greitį, orbitų formas, atstumus tarp orbitų ir taip toliau. Tuomet kompiuterinei programai buvo liepta išanalizuoti kelis tūkstančius metų Saulės sistemos gyvenimo ir pateikti vidutinius atstumų tarp planetų duomenis. Rezultatai aiškūs - Merkurijus vidutiniškai visoms kitoms planetoms yra artimiausias. Tyrimo rezultatai - „Physics Today“.

Aišku, visa tai yra apibrėžimų klausimas. Ką reikėtų iš tiesų laikyti trumpiausiu atstumu? Venera prie Žemės priartėja arčiau nei Merkurijui būtų įmanoma, tačiau tik labai trumpam. Didžiąją laiko dalį Venera praleidžia pakankamai toli nuo Žemės - toliau nei Merkurijus. Todėl šis tyrimas yra įdomus ne tik dėl savo rezultatų, bet ir todėl, kad jis įrodo, kad net toks paprastas dalykas kaip atstumo matavimas ir „artimiausio“ etiketė gali turėti bent kelias skirtingas prieigas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(17)
(24)

Komentarai (9)