Apie tokį dievą ir šventyklą negirdėjo joks pasaulio mokslininkas: štai ką skelbia surasti išgraviruoti rašmenys  ()

Ant 2000 metų senumo bronzinės lentelės išgraviruoti rašmenys, kurie mini prarastą šventyklą ir dievą, iki šiol negirdėtą jokiems mokslininkams: Athtar Ḥarmān.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įraše senovine sabėjų kalba sakoma: „Ilīmata ir Khabī’atas, du Khawliyān tarnai, Banos valdovui Athtarui Ḥarmānui su bronzos lentele paaukojo savo sūnus ir tuos, kuriuos jis pridės, vardan jų išganymo“ (Angl. „Ilīmataʿ and Khabīʾat, the two servants of Khawliyān offered to Athtar Ḥarmān, the owner of Bana, with a tablet of bronze, their sons and those he will add, for their salvation. Christiano Robino vertimas).

„Ši lentelė yra iš dievo Athtaro Ḥarmāno šventyklos, – portalui „Live Scince“ sakė Prancūzijos Nacionalinio mokslinių tyrimų centro mokslininkas emeritas C. Robinas. Jis taip pat paaiškino, kad Bana – tai šventyklos pavadinimas. – Šis dievas ir jo šventovė iki šiol buvo nežinomi. Kai kurios detalės siūlo versiją, kad šventykla buvo dabartinės Jemeno sostinės Sanos kaimynystėje.“

Mokslininkas mano, kad lentelė galėtų būti datuojama pirmu amžiumi prieš mūsų erą.

Istoriniai dokumentai pasakoja apie kelias karalystes, klestėjusias dabartinio Jemeno vietoje prieš 2000 metų, kai kurios jų vertėsi prekyba smilkalais ir prieskoniais.

Bronzinę lentelę, kuri neseniai buvo pasiūlyta Artemidės galerijos aukcionui Jungtinėse Valstijose, gaubia kelios paslaptys: kas tai per dievas ir kur buvo jo šventykla? Kas yra tie žmonės, minimi įraše? Ir kaip pati lentelė atsidūrė JAV?

Senovinės užuominos

Vis dėlto, pačiame tekste yra keletas užuominų, sako. C. Robinas. Kita lentelė su įrašu sabėjų kalba, 1909 m. rasta Shibām al-Ghirās vietovėje, esančioje į šiaurės rytus nuo Ṣanos, nurodo, kad Bana yra pačioje Shibām al-Ghirās vietovėje.

Tuo tarpu Khawliyān vardas minimas dar viename įraše, rastame Maḥram Bilqīs vietovėje: čia pateikiamas Ayfa princų vardų sąrašas, teigia C. Robinas. Mokslininkai tiksliai nežino, kur tiksliai egzistavo Ayfa, bet joje gyvenę žmonės buvo „feišanitais“ (arab. Fayshānite) – tai buvo žmonės, gyvenę Sanos kaimynystėje.

Įtarimai dėl plėšimų

Jemene nuo 2011 m. vyksta pilietinis karas, ir Tarptautinė Muziejų Taryba yra išreiškusi susirūpinimą, kad artefaktai Jemene yra plėšiami ir pardavinėjami juodojoje rinkoje. Tačiau Artemidės galerijos įkūrėjas Bobas Dodge’as teigia, kad ši lentelė – ne iš pastarųjų plėšimų.

„Ši lentelė 2015 m. buvo įsigyta Kalifornijos aukcione, o ten pateko iš Naujojo Orleano kolekcijos. Bandome atsekti lentelės istoriją, bet mums pasakė, kad ankstesnis jos savininkas jau yra miręs, o tokius dalykus kolekcionavo tarp 1970-ųjų ir 1990-ųjų.“

B. Dodge’as teigia, kad jei tik atsirastų įrodymų, jog ši lentelė yra neseniai importuota į šalį, ji iškart būtų pašalinta iš aukciono, o jei tokie įrodymai būtų pateikti po jos pardavimo, galerija informuotų pirkėją ir atpirktų artefaktą bei grąžintų jį siuntėjui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(5)
(21)

Komentarai ()