Drambliai niekada nepamiršta - kaip jie gali turėti tokią gerą atmintį?  ()

Dažnai sakoma, kad drambliai nieko nepamiršta ir nors tai nėra visiškai tiesa – šie gyvūnai tikrai turi puikią atmintį. Žinoma, tai ne vienintelė jų geroji savybė, tačiau iš kur ta stebuklinga atmintis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš visų gyvūnų, drambliai turi didžiausias smegenis. Be to, jie turi ir didelį encifalizacijos koeficientą (EQ). Encifaliacija – tai smegenų masės ir gyvūno masės santykis. 333 metais pr.m.e. Aristotelis sakė, kad lyginant su viso kūno mase – žmogus turi didžiausias smegenis. Ir jis neklydo. Žmonių EQ yra lygus 7,44, delfinų – 5,31, o dramblių – 1,87, o tai yra pakankamai įspūdinga. 

Dramblių EQ yra panašus į šimpanzių, o kadangi pastarosios turi daug ką bendro su žmonėmis, vadinasi ir drambliai yra tam tikrais aspektais panašūs į žmones. Drambliai turi puikiai išsivysčiusį hipokampą ir smegenų žievę – o šios smegenų dalys yra atsakingos už valią ir problemų sprendimą. Būtent šios savybės ir lemia puikią dramblių atmintį.

Naudodamasis patirtimis, esančiomis smegenyse prisiminimų pavidalu, dramblys gali geriau susidoroti su pavojingomis situacijomis, kurios gali iškilti ateityje. Pavyzdžiui, jeigu būdamas jaunikliu dramblys išgyveno sausrą – ateityje jis gali jausti sausros pavojų tam tikrose vietovėse. Todėl dramblių bandos, kurios savo gretose turi senų dramblių, išgyvena lengviau.

Be to, drambliai gali atpažinti visus savo grupės narius, o dėl to jie nepasiklysta svetimose grupėse. Drambliai gali prisiminti ir svarbias vietas, pavyzdžiui, potencialius vandens ar maisto šaltinius, net jei tose vietose nėra buvę daugybę metų. Jie taip pat prisimena gyvūnus, kurie jiems paliko įspūdį. Pavyzdžiui, dramblių pora, kuri kartu pasirodė cirke, sugebėjo vienas kitą atpažinti net po 20 metų. Žinoma, prisiminimai neapsiriboja tik kitais gyvūnais, drambliai gali prisiminti ir žmones, kuriuos buvo sutikę.

Be įspūdingos atminties, drambliai pasižymi ir kitomis savybėmis. Jie supranta ir paprastus aritmetinius veiksmus. Pavyzdžiui, jeigu prie dramblio padėsite 10 bananų kekę, tačiau po 5 minučių iš jos paimsite 2 bananus, jis supras, kad kažkas nutiko.

Negana to, drambliai turi neįtikėtinus bendravimo įgūdžius. Jie naudoja skirtingas kūno laikysenas ir garsus, taip pat žmogaus ausiai negirdimus garsus, kurie pasiekia dramblių grupę, esančią net už kelių kilometrų. Be to, drambliai turi ir puikų spalvų ir muzikos skonį. Yra užfiksuota, kad kai kurie drambliai netgi rodo susidomėjimą menu ir tapyba. Tad faktas, jog pasaulyje yra dramblių muzikos grupė, neturėtų labai stebinti, ar ne?

Drambliai yra išties įspūdingi gyvūnai, bet dėl brakonieriavimo ir miškų kirtimo žmonės gerokai apsunkina jų gyvenimus. Juk reikėtų nepamiršti, kad jie prisimena, kaip su jais yra elgiamasi.

Parengta pagal „Science ABC“ 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()