Kartais nieko neveikimas duoda naudos - reikėtų išmokti pabūti tik su savo mintimis  ()

Apytikriai 72 proc. žmonių teigia, kad geriausios mintys jiems gimsta maudantis duše. O jus irgi įkvėpimas pagauna atsipalaidavus, pavyzdžiui, kai maudotės duše arba vonioje, ar jo neįmanoma numatyti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartais pavyksta savyje pažadinti kūrybingumą, kai jo reikia, bet kartais mūzos aplanko visiškai netikėtose vietose. Brightside.me nusprendė pasigilinti į kūrybingumo mechanizmą ir išsiaiškino, kodėl labai svarbu bent retkarčiais nieko neveikti.

Niekam ne paslaptis, kad mūsų pasaulis kasdien tampa vis intensyvesnis, visi esame vis labiau užimti. Gana dažnai tai paskatina perdegimą ir kūrybinį išsekimą. Laimei, yra išeitis. Pasirodo, norint būti kūrybingu, labai svarbu bent retkarčiais nieko neveikti.

Inovatyvios idėjos mūsų smegenyse veiksmingiausiai gimsta tada, kai smegenys ilsisi, o ne tada, kai įtemptai dirba. Nesupainiokite – ne tada, kai tinginiaujame ir atidėliojame tai, ką privalome padaryti. Esmė – įvaldyti meną nieko nedaryti.

Palaikyti viduje rusenančią kūrybingumo ugnelę padeda mokėjimas sustoti ir atsipalaiduoti. Iš pradžių galite jausti nuobodulį, atrodys, kad nieko nevyksta ir kad kažką praleidžiate. Bet tai netiesa! Būtent tokiomis akimirkomis mūsų protas linkęs sugeneruoti genialiausias idėjas.

Iškart ateina į galvą legenda apie Isaacą Newtoną ir obuolį. Atsakymą jis rado ne tada, kai įtemptai jo ieškojo, bet tada, kai tiesiogine prasme nedarė nieko. Moksliškai įrodyta, kad meditacija padeda gerinti sveikatą ir mažinti stresą. Taip pat yra žinoma, kad 10 ar 20 minučių pokaičio miegas gali pastebimai pagerinti produktyvumą.

Neseniai pasirodė tyrimas, kurio išvadose teigiama, kad moksleiviai, kurie savaitei atsijungė nuo socialinių tinklų, jautė didesnį pasitenkinimą gyvenimu, jų pozityvios emocijos sustiprėjo. Jie neapkrovė savo smegenų informacijos pertekliumi, todėl jautėsi ramesni, labiau atsipalaidavę.

Visuomenės ir kultūros esame nuolatos spaudžiami daugiau dirbti ir daugiau mokytis. Vis dėlto turėtume prisiminti, kad daug problemų galima išspręsti įvaldžius meną nieko neveikti – taip neperkrauname smegenų ir išvengiame psichologinių problemų. Sustokite, padarykite pauzę ir perkraukite savo sistemą, ir smegenys jums atsidėkos – atsiradusioje erdvėje gims naujos, nepakartojamos idėjos.

Tad kai staiga pajuntate, kad pavargote nuo mėgstamo darbo, hobio ar socialinių tinklų paskyros, įsiklausykite į kūno siunčiamus signalus. Tiesiog sustokite – tegul pasaulis jūsų palaukia. Kada paskutinį kartą nieko neveikėte? Kaip manote, ar tai paskatino kūrybines mintis?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()