Naujas alkoholinis gėrimas - jausitės apsvaigę, bet jokių pagirių  (39)

Mokslininkai skelbia, kad po penkerių metų parduotuvių lentynose atsiras naujas alkoholinis gėrimas, kurio pavartoję asmenys jausis apsvaigę, bet kitą rytą neturės gydytis pagirių, rašo Independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sintetinio alkoholio, vadinamo „Alcarelle“ kūrėjas profesorius Davidas Nuttas tiki, kad šis gėrimas, jį įteisinus, pakeis požiūrį į alkoholio vartojimą.

Britų mokslininkas, anksčiau dirbęs vyriausiuoju valstybės patarėju narkotikų klausimais, tačiau šios pozicijos netekęs po tvirtinimų, jog ekstazis ir LSD yra ne tokie pavojingi, kaip alkoholis, pastarąjį pakeitusią molekulę „alcosynth“ sukūrė su kolega Davidu Orrenu. Mintis išrasti sintetinį alkoholio pakaitalą jam šovė dar 1983-iaisiais doktorantūros studijų metu suradus alkoholio priešnuodį.

„Studijavau, kokią įtaką alkoholis daro GABA receptoriams“, – pasakojo jis „The Guardian“. Nors D. Nuttas suprato, kad priešnuodis yra per daug pavojingas, jis nusprendė ir toliau tęsti receptorių tyrimus ir išsiaiškinti, kokią įtaką jiems daro alkoholis.

Mokslininkas teigia, kad „alcosynth“ molekulė sugeba atskirti GABA receptorius, kurie atsakingi už apsvaigimą, tačiau „aplenkia“ receptorius, kurie vėliau sukelia tokį šalutinį poveikį kaip galvos skausmas, pykinimas.

„Žinome, kurias smegenų dalis alkoholis paveikia „gerai“, o kurias „blogai“ ir kurie receptoriai yra už tai atsakingi – GABA, glutamatas, seratoninas, dopaminas ir kiti. Alkoholio padarinius nustatyti sudėtinga, tačiau tam tikras smegenų dalis juo paveikti įmanoma“, – tęsė mokslininkas.

Pasirodo, bus galima pasirinkti ir apsvaigimo nuo alkoholio laipsnį, t. y. ar norėsite jaustis taip lyg po siautulingo vakarėlio, ar taip, kaip po vienos taurės gėrimo, išgerto vakarieniaujant.

Šį gėrimą kol kas išbandė tik pats jo kūrėjas ir kiti laboratorijos darbuotojai, kadangi jis dar neperėjo saugumo patikrinimo. Nepaisydami to, mokslininkai paruošė penkerių metų planą, kurį įgyvendins kartu su maisto mokslininkais, padėsiančiais nustatyti, ar D. Nutto atrasta molekulė yra maisto priedas, ar ingredientas.

Mokslininkai turės įrodyti, kad pagrindinė sintetinio alkoholio dalis „nenuodija organizmo kaip alkoholis“ ir nesukelia šalutinio poveikio, tokio kaip pagirios, kepenų ligos, skelbia D. Nuttas.

Tarptautinių gėrimų analitikas Jonny Forsythas „The Guardian“ sakė, kad vietos tokiam alkoholiui parduotuvių lentynose atsirasti turėtų, mat vis daugiau investicijų sulaukia alkoholio alternatyvos“.

„Jei mokslininkai neklysta ir alkoholio skonį pakeisti nėra sudėtinga, tokie gėrimai tikrai turi šansą būti pastebėti“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(66)
(14)
(52)

Komentarai (39)