Dėmesio deficito sutrikimas - kai susikaupimas vienoje srityje priverčia pamiršti aplinką  ()

Dėmesio deficito sutrikimas yra susijęs su išsiblaškymu, ar ne? Šio sutrikimo pavadinimas šiek tiek klaidina, kadangi jo esmė yra neįtikėtinas susikaupimas vienai užduočiai atlikti, kartais visiškai atsiribojant nuo to, kas dedasi aplinkui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogus, turintis pomėgį programuoti, gali ieškoti klaidos tūkstančiuose programos kodų eilučių, nepaisant to, kad jis įprastai negali nustygti vietoje. Arba muzikantas, kuris gali parašyti simfoniją vos per kelias savaites.

Deja, bet hipersusitelkimas negali būti valdomas ar išlaikomas visais atvejais. Kaip to pavyzdį galima pasitelkti naują darbą – darbuotojas gali metus laiko būti itin susitelkęs didžiausioms problemoms savo departamente pašalinti, tačiau pašalinus šias problemas, visas susidomėjimas dingsta.

Visą šį reiškinį psichologas Mihaly Csikszentmihalyi vadina „tėkme“ – proto būsena, kurios metu susikoncentruojama tik į vieną užduotį, kad žmogus su ja tarsi susitapatina. Pozitrono emisijos tomografija parodė, kad hipersusitelkimas sužadina smegenyse aktyvumo ir malonumo taškus.

Blogiausiu atveju dėmesio deficito sindromas sukelia į transą panašią būseną, kuomet žmogus atlieka tą patį veiksmą vėl ir vėl. Paauglys, ruošdamasis egzaminui iš užrašų, gali valandų valandas gražinti užrašus, tačiau jų visai neskaityti. Hipersusitelkimo metu žmogus gali visiškai prarasti laiko jausmą.

Jeigu jūs sugebate dėmesį sutelkti dažnai, tuomet belieka jus pasveikinti. Tačiau nepamirškite, kad tokia būsena gali jus priversti pamiršti visa kita – susitikimus su draugais, tuoktuvių metines, sąskaitų apmokėjimus ir kt. Kad dėl šios būsenos nenukentėtumėte, reikėtų atlikti šiuos veiksmus:

  • Sukurkite pagalbinę sistemą, kad atliktumėte ir kitus darbus. Automatinis sąskaitų apmokėjimas ar tiesiog pagalbininkas gali būti naudingi metodai;
  • Apie hipersusitelkimą pasišnekėkite su savo antrąja puse. Paaiškinkite, kad jus veikia dėmesio deficito sindromas ir nurodykite, kad jūs negalite jo kontroliuoti laisva valia. Patikinkite savo antrąją pusę, kad susitelkimas į tam tikrus darbus nerodo, kad jums nerūpi jūsų antroji pusė;
  • Sugalvokite būdą, kaip išeiti iš šios būsenos. Jeigu paauglys gražina savo sąsiuvinį, vienas iš tėvų gali imti klausinėti klausimus iš užrašų, kad padėtų ruoštis kontroliniui. Jeigu suaugęs žmogus yra susitelkęs tik į automobilio remontą, pasakykite jam: „Suprantu, kad pastaruoju metu buvai visiškai susikoncentravęs į automobilio remontą, tačiau šeimai tavęs trūksta. Padaryk pertraukėlę, pabūk šiandien su šeima, o rytoj pratęsk remonto darbus“.
  • Galiausiai, jeigu nepadeda pasikalbėjimas su tokiu žmogumi, tiesiog padėkite savo ranką ant jo peties arba atsistokite tarp jo ir kompiuterio.

Dažniausiai hipersusitelkimo būsena ištinka, kuomet žmogus būna susikoncentravęs į iššūkių kupiną užduotį, kurioje jis juda pirmyn. Tai leidžia žmogui turėti savo gyvenimo aistrą ir nesėdėti vietoje, o tai tikrai nėra blogai. Svarbiausia, skirti dėmesio ir kitiems dalykams.

Parengta pagal „Additute Mag“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()