Unikali istorija kaip skiepų baimė privedė prie 47 dienų intensyvios terapijos skyriuje, bet istorijos pabaiga stebinanti  ()

Vakcinų priešininkus skiepai gąsdina labiau už vaiko mirties grėsmę: dviejų prieš skiepijimą nusiteikusių amerikiečių vaikas net 47 dienas prasikankino pediatriniame intensyvios terapijos skyriuje, nes susirgo stablige – itin sunkia bakterinės kilmės liga, nuo kurios lengva apsisaugoti skiepais, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir, nepaisant visų patirtų kančių, tėvai vis vien atsisakė savo vaiką skiepyti, nurodė Oregono valstijos ligoninės medikai, ištraukę vaiką iš mirties nagų. Jie kraują stingdantį ligos atvejį aprašė kassavaitiniame leidinyje „Morbidity and Mortality Weekly Report“, kurį leidžia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

Šešiametis stablige užsikrėtė ganėtinai nekaltai: bežaisdamas savo šeimos ūkyje 2017 metais jis susižeidė kaktą. Tėvai žaizdą išvalė ir susiuvo savarankiškai, namie. Po šešių dienų pasireiškė pirmieji stabligės požymiai.

Stabligės sukėlėjas – bakterijos Clostridium tetani. Jų esama dirvožemyje ir jos išskiria toksiną, kuris sukelia itin skausmingus raumenų susitraukimus – jie gali būti tokie stiprūs, kad lūžta kaulai. Berniuko simptomai pradėjo vystytis nuo verksmo priepuolių, surakinto žandikaulio, raumenų spazmų, kaklo, nugaros rietimo. Tą pačią dieną jam pasidarė sunku kvėpuoti – tuomet tėvai suprato, kad padėtis rimta, ir kreipėsi skubios pagalbos į medikus, kurie vaiką į pediatrinės medicinos centrą nugabeno sraigtasparniu.

Pasiekus ligoninę vaiką jau kankino žandikaulio raumenų spazmai. Jis sakė, kad nori gerti, bet negalėjo pakankamai išsižioti. Pradėjo spazmuoti ir kai kurie kvėpavimui būtini raumenys, todėl išsivystė kvėpavimo nepakankamumas. Medikai buvo priversti vaiką intubuoti, suleisti raminamųjų ir plaučių ventiliaciją vykdyti mechaniniu būdu.

Vaikas buvo pergabentas į intensyvios terapijos skyrių, kur jis buvo laikomas visiškoje tamsoje, su ausų kamštukais, kad būtų kuo mažiau dirgiklių, galinčių apsunkinti raumenų spazmus. Gydymas buvo vykdomas antibiotikais, taip pat buvo suleistas skiepas nuo stabligės (DTaP). Nepaisant gydymo, būklė sunkėjo. Širdies ritmas išaugo, kraujospūdis šoko į viršų, kūno temperatūra pakilo iki 40,5 ºC. Medikai kraujospūdį, skausmą ir raumenų spazmus bandė suvaldyti įvairiomis intraveninėmis vaistų infuzijomis. Kad būtų lengviau kvėpuoti, vaikui buvo atlikta tracheostomija – prapjautas kaklas, per kurį įstatytas kvėpavimo vamzdelis.

Kova už vaiko gyvybę intensyvios terapijos skyriuje truko 35 dienas. Tik tada gydytojai priėmė sprendimą po truputį, per penkias dienas mažinti nuo raumenų spazmų skiriamų vaistų dozavimą. Ir po 44 dienų ligoninės lovoje vaiko būklė pagerėjo tiek, kad galima buvo atjungti dirbtinio kvėpavimo aparatą, jis jau galėjo pats gerti skysčius. 47 gydymo dieną jis buvo perkeltas iš intensyvios terapijos į slaugos skyrių. Dar po trijų dienų kitiems žmonėms padedant jis jau galėjo nueiti 6 metrus.

57 gydymo dieną vaikas buvo išrašytas iš ligoninės ir pergabentas į reabilitacijos centrą, kur praleido dar 17 dienų. Bet tam, kad grįžtų prie įprastinių vaikiškų užsiėmimų (bėgiojimo, važinėjimo dviračiu), prireikė dar mėnesio savarankiškos reabilitacijos.

Nepaisant visos šios širdį gniaužiančios istorijos ir ilgų pokalbių tarp medikų bei paciento tėvų, išsamiai pasakojant apie visas stabligės skiepų grėsmes bei naudą, antros DTaP skiepo injekcijos tėvai atsisakė. Kaip ir viso sąrašo kitų tokio amžiaus vaikui rekomenduojamų vakcinų. Tai reiškia, kad vaikas ir toliau bus pažeidžiamas daugybės ligų, nuo kurių galima apsisaugoti skiepu. Be to, jo atsparumas stabligei nebus ilgalaikis.

Medikai pabrėžė, kad šio paciento išgelbėjimas kainavo 811 929 dolerius – tipinė sąskaita už hospitalinį vaiko gydymą šioje šalyje būna 72 kartus mažesnė. Be to, į šią sąskaitą neįtraukta skrydžio sraigtasparniu ir reabilitacijos kaina.

Gydytojų teigimu, tai yra pirmas pediatrinis stabligės atvejis Oregono valstijoje per daugiau nei 30 metų. Apskritai per visas JAV valstijas nuo 2009 iki 2015 m. registruoti 197 stabligės atvejai, iš jų 16 baigėsi mirtimi. Manoma, kad toks mažas sergamumas šia liga yra pasiektas tik dėl sėkmingų vakcinavimo programų.

Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje kasmet registruojami vidutiniškai trys atvejai, iš jų 1–2 baigiasi mirtimi.

Pagal galiojantį skiepijimo kalendorių DTaP skiepą rekomenduojama suleisti 2, 4 ir 6 gyvenimo mėnesį, tarp 16 ir 18 mėnesio ir penktą kartą laikotarpyje nuo 5 iki 13 metų. Suaugusiems skiepytis nuo stabligės rekomenduojama kas 10 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()