Nuo vienų žemiausių iki pačių aukščiausių: kodėl žmonės Nyderlanduose tokie aukšti?  ()

Nyderlandai yra milžinų šalis: vidutinis moterų ūgis šalyje siekia 167,5 centimetro, o vyrų – 183 centimetrus (Lietuvoje – 176 cm). Tačiau tai, kaip olandai tapo aukščiausia tauta pasaulyje, išlieka neišaiškinta paslaptimi. Mat prieš du šimtmečius ši šalis buvo laikoma kaip vienų žemiausių žmonių šalimi pasaulyje. Tad kas nutiko nuo to laiko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Populiarus paaiškinimas yra mityba – kalorijų kupina dieta, praturtinta mėsa ir pieno produktais. Tačiau ekspertai sako, kad tai negali iki galo paaiškinti ūgio šuolį. Panašią pažangą mityboje ir gyvenimo kokybėje padarė ir kitos Europos šalys – tačiau jų gyventojai taip neišstypo, kaip olandai.

Anot kariuomenės statistikos, per pastaruosius 150 metų vidutinis ūgis Nyderlanduose padidėjo 20 centimetrų. Palyginimui, per tą patį laiko tarpą vidutinis žmonių ūgis JAV padidėjo vos 6 centimetrais, o Airijoje vyrai per pastarąjį šimtmetį paaugo 8 centimetrais.

Mokslininkai, kuriems vadovavo Gertas Stulpas iš Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos, kruopščiai ištyrinėjo duomenų bazę – tam, kad surastų šio reiškinio paaiškinimo užuominų. Duomenų bazėj „LifeLines“ yra itin daug duomenų apie daugiau nei 94 500 žmonių, kurie gyveno šiaurės Nyderlanduose tarp 1935 ir 1967 metų.

Iš šios tris dešimtmečius apimančios duomenų bazės matyti, kad aukščiausi žmonės buvo tie, kurie turėjo daug vaikų. Pavyzdžiui, vaisingiausi vyrai buvo 7 centimetrais aukštesni nei vidutinis ūgis. Vidutiniškai jie turėjo 0,24 vaiko daugiau nei mažiausiai vaisingi vyrai. Pastarųjų ūgis buvo 14 centimetrų mažesnis už vidurkį.

Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie moteris – aukštesnės olandės susilaukdavo daugiau vaikų. Dauguma jų pirmiausiai pabaigdavo studijas, tačiau užmezgusios sėkmingus santykius, jos dažniausiai turėdavo dideles šeimas.

Tiesa, tyrimo metu nebuvo atliekami genetiniai bandymai, tačiau galiausiai buvo padaryta išvada, kad didelį vaidmenį vaidino natūrali atranka – su laiku vis daugiau ir daugiau olandų turėjo didelio ūgio geną.

Tyrimo išvadose nurodoma, kad natūrali atranka bei geros aplinkos sąlygos lėmė tai, kad olandai yra aukšti žmonės. Pats G.Stulpas sako, kad ūgis yra itin paveldimas bruožas, todėl aukštesni tėvai dažniausiai susilaukia aukštesnių vaikų nei žemi tėvai.

Tame nemažą vaidmenį vaidina ir kultūriniai pasirinkimai. Pavyzdžiui, JAV vaisingiausi vyrai ir moterys būna žemo ūgio. Mat pasaulyje vyrauja dideli skirtumai dėl to, ko nori vyrai ir moterys. Anot G.Stulpo, renkantis partnerį, ūgis dažniausiai neturi didelės įtakos, svarbiau būna kitos žmogaus savybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai ()