Katės nėra tokios kvailos, kaip atrodo - jūs tiesiog joms nerūpite  ()

Ar katės supranta, kai bandome joms ką nors paliepti – bet joms nerūpi, ir todėl jos specialiai mūsų nepastebi? Japonijos mokslininkai atsakė į šį įdomų klausimą, kuris tikriausiai nors kartą kilo kiekvienam, turinčiam katę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei gyvūnas ir supranta vos vienintelį žmogaus kalbos žodį, tai greičiausiai bus jo vardas – taigi, Atsuko Kaito iš Sophia universiteto Tokijuje ėmėsi eksperimento, kuriuo nusprendė išbandyti, kaip katės atskiria vardus, kuriais jas šaukia žmonės, nuo kitų daiktavardžių. Iki šiol būta gana plataus tyrimo, kaip mus supranta šunys – ir ar jie reaguoja į konkrečius žodžius, ar tik į balso toną – bet panašių tyrimų su katėmis mokslinėje spaudoje yra tik keli.

A.Kaito ir kolegos stebėjo, kaip katės elgiasi, išgirdusios savo vardą – lyginant su kitais panašaus ilgio žodžiais ir kitų kačių, gyvenančių toje pat aplinkoje, vardus. Ir žurnale „Scientific Reports“ paskelbė, kad didžiosios kačių dalies reakcija buvo pakankamai jautri: jos suko ausis ir galvas tada, kai buvo tariami jų vardai, o ne tiesiog atsitiktiniai žodžiai. Tačiau reakcija niekada nepasiekė katės uodegos, jau nekalbant apie vokalinį atsaką. Beje, dalis kačių reagavo į vardus net tada, kai jas šaukė net ne jų šeimininkų balsai.

Tačiau daugelis kačių – ypač tos, kurios buvo tirtos kačių kavinėje – taip pat reagavo ir į kitų kačių vardus, taip pat kaip ir į savo. Ir nors kačių komunikacija su žmonėmis yra daug mažiau tirta nei šunų ir žmonių komunikacija, tyrimas skelbia, kad buvo pastebėti keli dalykai – pavyzdžiui, kad „katės minimaliai jautrios jų šeimininko emocijoms“.

Taip pat įrodytas ir gebėjimas atskirti būtent šeimininkų balsus. Tačiau daugybė kačių mėgsta apsimesti, kad jos yra laukiniai padarai, laikinai įsitaisę jūsų namuose. Ir tyrimas teigia, kad garsai, kuriuos skleidžia Felis catus, žmogaus ausiai yra daug mielesni už afrikinės laukinės katės skleidžiamus garsus – iš kurios naminės katės ir kilusios.

Kita vertus, jei katės turi kažką panašaus į gebėjimą suprasti žmones – kaip kad šunys, kurie gali suvokti žmogaus užuominas, kur yra paslėptas maistas – jos tokį gebėjimą gerai slepia, rašo „IFL Science“.

Vis dėlto – kai kitą kartą kviesite savo katę ir ji apsimes, jog nežino su kuo čia kalbate – bent jau galite būti tikri, kad ji apsimetinėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(7)
(9)

Komentarai ()