Šveicarija atsisako keistų atsargų, bet kodėl jas apskritai iki šiol kaupė?  ()

Šveicarija nebekaups kavos pupelių atsargų. Šis faktas stebina daugelį - vienus dėl to, kad Šveicarija apskritai turėjo tokių atsargų, o kitus dėl to, kad jų atsisako.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kavos pupelių importuotojai Šveicarijoje privalėjo kaupti kavos pupelių atsargas. Toks buvo įstatymas, todėl 15 kompanijų privalėjo sandėliuose visada turėti nustatytą atsargų kiekį. Visos kartu jos turėjo 15,3 tonas kavos - tiek Šveicarijos gyventojai išgeria per maždaug tris mėnesius. Tačiau dabar kalbama apie tai, kad įstatymas, kuris galiojimo pabaigą prieis 2022-aisiais, nebus atnaujintas. Bet kodėl?

Šveicarija įvairias atsargas pradėjo kaupti tarpukariu. Neutrali, bet labai gerai karui pasiruošusi valstybė pasiruošimą visoms įmanomoms situacijoms laiko didžiuliu prioritetu. Daug šveicarų turi ginklus, šalis turi labai pajėgią kariuomenę, bunkerius ir pažangias elektroninės karybos sistemas. Šveicarija taip pat yra gana turtinga šalis, todėl kas žino - karo atveju neutraliteto kas nors gali ir nepaisyti. Net jei Šveicarija ir nebūtų įtraukta į karinį konfliktą, prekybiniai santykiai greičiausiai sustotų ir valstybė atsidurtų ant nepritekliaus slenksčio. Kas tūkstančius kilometrų gabens kavą į Šveicariją, kai aplink kris bombos ir skraidys raketos?

Tačiau dabar kalbama apie tai, kad reikalavimas kaupti kavos atsargas nėra toks jau logiškas. Kava nėra būtina išgyvenimui, kaip pastebėjo vyriausybės atstovai. Kava neturi daug kalorijų ar naudingų medžiagų. Nors sprendimas bus priimtas lapkritį, panašu, kad Šveicarija kavos pupelių nebekaups. Apie kitas atsargas, kurias sudaro ryžiai, cukrus, aliejus, gyvūnų pašaras ir taip toliau, taip nekalbama.

„Reservesuisse“, Berne įsikūrusi organizacija, prižiūrinti tokias šalies atsargas, prašo vyriausybę gerai apgalvoti šį sprendimą. 12 iš 15 kompanijų taip pat norėtų tęsti šią tradiciją. Juk sistema tam jau paruošta, nereikalauja daug išlaidų (kurios ir taip yra kompensuojamos) ar pastangų, o ir kompanijoms taip geriau subalansuoti savo tiekimo grandines. Tos kavos pupelių atsargos nėra kaip nors uždarytos ir paliktos iki laikų, kuomet jų prireiks. Jos veikia kaip buferis tiekimo grandinėje, taip palengvindamos kompanijų veiklą ir nuolat atnaujinamos. Kavos mėgėjai pastebi ir tai, kad šis gėrimas turi privalumų - turi antioksidantų, kelia nuotaiką ir žvalumą. Juk nepritekliaus akivaizdoje ir paprastas malonumas būtų tikrai svarbi atgaiva.

Šveicarija kasmet išleidžia apie 2,38 milijonus eurų kompensacijoms už kavos atsargų laikymą. Dalis išlaidų tenka ir importuotojams, tačiau iš esmės kalbame apie santykinai nedidelius pinigus. Visgi, jei politikai manys, kad tai - nereikalingos išlaidos, kavos atsargų gali būti atsisakyta. Vyriausybė taip pat pareiškė, kad, jei atsisakymas sumažins kompanijų išlaidas, bus tikimasi, kad tai pajus ir kavos vartotojai. Tačiau vargu, kad tai įmanoma, nes atsargų kaupimo dalis galutinėje kavos kainoje yra visiškai mažytė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai ()