Vyrų teisių gynėjai švenčia pergalę - tik vyrų šaukimas į kariuomenę prieštarauja Konstitucijai  (27)

Visi nori lygių galimybių. Žmonės turi būti vertinami pagal savo sugebėjimus ir charakterį, o ne lytį, orientaciją ar odos spalvą. Tačiau su lygiomis galimybėmis ateina ir vienodos atsakomybės. Dabar Federalinis teismas JAV nusprendė, kad moterys kaip ir vyrai turi būti šaukiamos atlikti karinę tarnybą. Pasirodo, moterų neįtraukimas į šaukimų sąrašus prieštarauja JAV Konstitucijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalba eina apie karo atvejus, kuomet būtų kaupiamos didesnės karių pajėgos. 18-26 metų vyrai JAV privalo registruotis „Selective Service System“ agentūroje, kuri tvarko karinei tarnybai tinkamų žmonių sąrašus. Ši registracija iš esmės dar nieko nereiškia. Vyrai ir toliau gali gyventi įprastus gyvenimus, mokytis, dirbti ir kurti šeimas. Tačiau karo atveju žmonės iš šių sąrašų būtų šaukiami tarnauti. Kaip jau tikriausiai supratote, prievolė registruotis galioja tik vyrams ir taip yra labai ilgą laiką.

2013-aisiais Teksaso gyventojas Jamesas Lesmeisteris nusprendė pasidomėti, ar tokia praktika neprieštarauja šalies Konstitucijai. Prie Lesmeisterio prisidėjo ir Anthony Davisas iš San Diego. Abu vyrai, kaip galite įsivaizduoti, yra vyrų teisių gynėjai. Jiems atrodė, kad galiojanti šaukimo tvarka yra diskriminuojanti. Pirštu jie bedė į paprastą faktą, kad moterys jau turi teisę dalyvauti mūšiuose. Tiesa, savanoriškai, bet tai kartu įrodo, kad nėra priežasčių jų nešaukti. Juk karo atveju būtų reikalingi visi žmogiškieji resursai.

Savaime aišku, vyrų teisių gynėjai į šį reikalą žiūrėjo iš kur kas platesnės perspektyvos. Jie teigia, kad tai - tik vienas iš diskriminacijos prieš vyrus pavyzdžių. Skyrybų atveju vaikų globa retai skiriama tėčiams, o į smurtą artimoje aplinkoje prieš vyrus dažnai žiūrima pro pirštus. Šie reikalai tikriausiai dar yra vyrų teisių gynėjų planuose, tačiau šaukimas į kariuomenę netrukus gali pasikeisti taip, kaip jie ir norėjo.

Teisėjai Hiustone ir San Diege sutiko su vyrų pareiškimu - tik vyrams galiojanti prievolė registruotis į potencialių šauktinių sąrašus yra diskriminacinė ir prieštarauja Konstitucijai. 1981 metais Aukščiausiasis teismas buvo priėmęs priešingą sprendimą, argumentuodamas tuo, kad moterims kariuomenėje nėra suteikiami lygiaverčiai vaidmenys. Tai galutinai pasikeitė 2015-aisiais, kai JAV Ginkluotose pajėgose buvo pašalinti paskutiniai su lytimi susiję apribojimai, įskaitant ir aktyvų dalyvavimą mūšyje.

Tai kas dabar? Vyriausybė prieštaravo tokiam teismo sprendimui ir ragino palaukti mokslinių tyrimų, kurie išsiaiškintų, kokį poveikį turėtų moterų šaukimas. Tačiau teisėjai atsakė, kad to reikėtų laukti metų metus, todėl sprendimas buvo priimtas dabar. Aišku, kad kažkas pasikeistų praktiškai turi pasikeisti įstatyminė bazė ir šaukimo tvarka. Taip pat turi būti aptartos detalės, tokios kaip fiziniai reikalavimai kariams. Tačiau vyrų teisių gynėjai švenčia pergalę - išsikovojusios teisę įsitraukti į kariuomenę moterys sulauks ir prievolės registruotis į šaukimų sąrašus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(85)
(10)
(75)

Komentarai (27)