JAV prieš pat liepos 4-osios tarpžemyninės raketos bandymą buvo nusitaikiusi į Kim Jong-uną, bet paliko jį gyvą (Video)  ()

Liepos 4-ąją, kai Šiaurės Korėja paleido savo pirmąją tarpžemyninę balistinę raketą, JAV karinis ir žvalgybos personalas net 70 minučių sekė kiekvieną šios šalies lyderio žingsnį. Per tą laiką Kim Jong-unas sukiojosi apie raketų paleidimo sistemą ir surūkė kelias cigaretes – visa tai akylai stebėjo JAV žvalgyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar iki paleidimo JAV žinojo, kad Š. Korėja pasiekė paskutinį etapą, reikalingą tarpžemyninės raketos paleidimui, kai neseniai atliko raketinio variklio bandymus. JAV taip pat pat įtarė, kad raketos bandymui bus pasirinkta JAV Nepriklausomybės diena, kad taip būtų pasiųsta dar stipresnė žinutė „liaudies priešams“.

Ši raketa buvo kitokia nei ankstesnės ir JAV, naudodama tikslaus nutaikymo sistemą, galėjo ją sunaikinti dar iki paleidimo kartu su tuo pačiu K. Jong-unu, tačiau nedarė nieko. Šiaurės Korėjos valstybinės televizijos išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip šalia raketų paleidimo sistemos vaikšto šios šalies lyderis.

„Normalu, kad JAV neatakavo raketos dar iki jos paleidimo, tačiau nėra įprasta, kad jie patvirtino, jog viską stebėjo ar bent jau neįprasta, kad ši informacija nutekėjo“, – situacijos aplinkybes „Business Insider“ komentavo „Stratfor“ Ramiojo vandenyno ir Pietų Azijos vyresnysis analitikas Rodgeris Bakeris.

Kitą dieną po Š. Korėjos bandymų JAV ir Pietų Korėja demonstratyviai surengė pratybas, kuriose netiesiogiai parodė, kad, jei būtų norėjusi, galėjo nesunkiai eliminuoti tiek Š. Korėjos raketos paleidimo sistemą, tiek šalies lyderį.

Ar raketos bandymas buvo visiškai sėkmingas?

Pasak R. Bakerio, JAV, leisdama Š. Korėjai žinoti, kad K. Jong-unas visą laiką buvo stebimas, pasiuntė dvi aiškias žinias.

Tai patvirtino JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono anksčiau išsakytą poziciją, kad JAV siekia „priversti Kim Jong-uną elgtis racionaliai, o ne parklupdyti jį“ ir kad režimo pakeitimas nėra pirminis JAV tikslas.

Pasak R. Bakerio, JAV parodė, kad neturi intencijos žudyti Kimą ir pasiuntė žinią, kad „nėra reikalo tęsti raketų programą“. Vis dėlto, jei programa bus tęsiama, JAV jau parodė, kad turi visas priemones sunaikinti ir ją, ir patį Kimą.

„Nors Šiaurės Korėja aktyviai keičia ir slepia raketų paleidimo vietas, JAV jas suseka ir užfiksuotoje medžiagoje matyti ir Kimas“, – sakė R. Bakeris.

Bet kuriuo atveju ir JAV nenori išprovokuoti Š. Korėjos atsako, todėl sprendimas pademonstruoti pranašumą, bet juo nesinaudoti, galbūt suveiks kaip atgrasymo priemonė – nekišti nosies už savo sienų ir neprisižaisti su raketų varikliais, kurie kartais, nors ir neplanuotai, susprogsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(40)
(5)
(35)

Komentarai ()