Reikalai su Š. Korėja tampa labai rimti: „Mes galime turėti didelį, labai didelį konfliktą“  ()

JAV prezidentas Donaldas Trumpas išskirtiniame interviu „Reuters“ pareiškė, kad įmanomas didelis konfliktas su Šiaurės Korėja, kuri vysto raketų ir branduolinių ginklų programas. Tiesa, jis pridūrė, kad priimtinesnis diplomatinis sprendimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes galime turėti didelį, didelį konfliktą su Šiaurės Korėja. Tikrai. – kalbėjo D. Trumpas. – Norėtume išspręsti problemas diplomatiniu būdu, bet tai labai sunku.“

Netrukus po to, kai buvo paskelbtas šis interviu, JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad D. Trumpo administracija pasiruošusi tiesiogiai derėtis su Šiaurės Korėja dėl šios šalies branduolinių ginklų programos.

D.Trumpas interviu „Reuters“ teigė, kad Šiaurės Korėja yra jo „didžiausias pasaulinis iššūkis“. JAV prezidentas taip pat negailėjo pagyrų Kinijos vadovui Xi Jinpingui ir teigė, kad vertina Pekino pastangas suvaldyti įsismarkavusį Pchenjaną.

„Tikiu, kad jis labai stengiasi. Jis tikrai nenori matyti chaoso ir mirties. Jis nenori to matyti. Jis yra geras žmogus. Jis yra labai geras žmogus ir aš jį labai gerai pažinau.

Aišku, jis myli Kiniją ir jis myli Kinijos žmones. Žinau, kad jis norėtų galėti kažką padaryti, bet galbūt jis negali“, – teigė D. Trumpas.

Praėjusią savaitę į Baltuosius rūmus buvo sukviesti visi 100 JAV senatorių, kuriems buvo suteikta informacija apie Šiaurės Korėjos grėsmę. O penktadienį R. Tillersonas spaudė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą paskelbti Pchenjanui naujų sankcijų.

D. Trumpo administracija praeitą trečiadienį paskelbė, kad Šiaurės Korėjos klausimas yra „svarbi grėsmė nacionaliniam saugumui ir aukščiausio lygio užsienio politikos prioritetas“.

Tiesa, nors karinių smūgių galimybė visada yra, JAV pareigūnai pabrėžia, kad kol kas tokių veiksmų stengiamasi išvengti – pirmenybė teikiama ekonominiam ir diplomatiniam spaudimui bei bendradarbiavimui su Kinija.

Skaičiuojama, kad jei Šiaurės Korėja reaguotų į tiesioginius JAV karinius veiksmus, iškiltų didelis pavojus amerikiečių sąjungininkėms Pietų Korėjai ir Japonijai, taip pat – JAV pajėgoms šiose šalyse.

Paklaustas, ar mano, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas yra racionalus, D. Trumpas atsakė atsispiriantis nuo prielaidos, kad jis racionalus. Ir pridūrė, kad Kim Jong Unas buvo labai jaunas, kai perėmė valdžią iš mirusio tėvo Kim Jong Ilo.

„Jam 27 metai. Miršta jo tėvas, jis perima režimą. Sakykite ką norite, bet tai nelengva, ypač tokio amžiaus. <...> Tai labai sunku. Ar jis racionalus, ar ne? Neturiu nuomonės. Tikiuosi, kad jis racionalus“, – kalbėjo D. Trumpas.

Didins spaudimą Kinijai

R. Tillersonas penktadienį pirmininkavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžiui ir ragino laikytis griežtesnės pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu bei didino spaudimą Kinijai, kad ši suvaldytų savo sąjungininką Pchenjaną. Pažymėtina, kad šiame posėdyje dalyvavo Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Kelias pastarąsias savaites Vašingtono administracija skelbė perspėjimus, kad Jungtinės Valstijos nebetoleruos Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių užtaisų bandymų.

Jungtinės Valstijos ragino griežtinti JT sankcijas Šiaurės Korėjai, bet nori, kad Kinija imtųsi vadovauti diplomatinėms pastangoms šiai krizei išspręsti.

„Aptarsime, kokie žingsniai gali būti būtini siekiant didinti spaudimą Pchenjanui, kad jis persvarstytų savo dabartinę poziciją“, – susitikimo išvakarėse interviu televizijai „Fox News“ sakė R. Tillersonas.

Turėdamas omenyje Kiniją, jis pridūrė: „Išbandysime jų pasiryžimą padėti mums spręsti šią rimtą grėsmę. Kinai mums pasakė, jog informavo režimą, kad jei jie vykdys tolesnius branduolinius bandymus, Kinija pati imsis sankcijų veiksmų.“

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi prieš JT Saugumo Tarybos posėdį teigė, kad dialogas ir derybos yra „vienintelis teisingas pasirinkimas“ siekiant Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinės programos sprendimo.

Per šį posėdį nebuvo priimta jokia rezoliucija, bet jis sudaro sąlygas Jungtinėms Valstijoms bei jų sąjungininkėms įpareigoti Kiniją pasinaudoti savo svertais ir suvaldyti Pchenjaną.

Šiaurės Korėja siekia pasigaminti ilgojo nuotolio raketų, galinčių branduoline galvute smogti JAV žemyninei daliai, ir jau yra įvykdžiusi penkis branduolinius bandymus, du iš jų – pernai.

JT Saugumo Taryba Šiaurės Korėjai yra paskelbusi šešis sankcijų paketus, iš jų du – pernai, kad reikšmingai padidintų spaudimą ir neleistų šios šalies Kim Jong Uno režimui gauti pajamų konvertuojama valiuta, reikalingų jo karinėms programoms finansuoti.

Tačiau JT sankcijų ekspertai ne kartą sakė Tarybai, kad šios priemonės nepadarė didelio poveikio Pchenjanui, nes buvo prastai įgyvendinamos.

Jungtinės Valstijos paragino JT nares imtis veiksmų ir visiškai įgyvendinti sankcijas, kurios šiuo metu yra griežčiausios iš taikomų kuriai nors šaliai.

Svarstys visus variantus

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas penktadienį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje pareiškė, kad kol kas reikia palikti „visus variantus“, kaip galima būtų atsakyti į bet kokius Šiaurės Korėjos raketų ar branduolinius bandymus ateityje.

„Šiaurės Korėjos branduolinės atakos prieš Seulą ar Tokiją grėsmė yra reali; atrodo, kad tik laiko klausimas, kada Šiaurės Korėja taps pajėgi suduoti smūgį JAV žemyninei daliai“, – sakė R. Tillersonas, kalbėdamas Saugumo Tarybos susitikime dėl Šiaurės Korėjos grėsmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()