Neeilinis Graikijos ir Ispanijos gydytojų eksperimentas ir kritika, kad tokių vaikų pradėjimas yra neetiškas  (1)

Graikijos ir Ispanijos vaisingumo specialistai teigia, kad norėdami įveikti moters nevaisingumą kūdikį pradėjo iš trijų asmenų. 2,9 kilogramo sveriantis berniukas pasaulį išvydo balandžio 9 dieną. Motina ir vaikas jaučiasi gerai, skelbia bbc.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojai tvirtina „kuriantys medicinos istoriją“, kuri gali padėti nevaisingoms poroms visame pasaulyje. Tačiau kai kurie Jungtinės Karalystės ekspertai mano, kad ši procedūra kelia etinių klausimų ir neturėtų būti atliekama.

Eksperimentinis dirbtinio apvaisinimo (IVF) metodas naudoja motinos kiaušinėlį, tėvo spermą ir dar vieną kiaušinėlį iš donorės moters. Šis metodas buvo sukurtas siekiant padėti šeimoms su mitochondrijų ligomis, kurias motina perduoda kūdikiui.

Jis buvo išbandytas tik vienu atveju – tai buvo šeima iš Jordanijos – ir sukėlė daug prieštaravimų. Vis dėlto, kai kurie vaisingumo specialistai mano, kad naujoji technologija galėtų padidinti dirbtinio apvaisinimo šansus.

Visa tai susiję su mitochondrijomis – tai yra nedidelės organėlės beveik kiekvienoje kūno ląstelėje, kurios maistą paverčia naudojama energija. Sergant mitochondrijų ligomis, šios organėlės yra su trūkumais, tad motinos DNR derinimas su donorės mitochondijomis gali užkirsti kelią šioms ligoms.

Tačiau taip pat yra spėjimų, kad mitochondrijos gali turėti įtakos sėkmingam nėštumui. Šis teiginys patikrintas nebuvo.

Pacientė buvo 32 metų moteris iš Graikijos, patyrusi keturis nesėkmingus dirbtinio apvaisinimo ciklus. Dabar ji yra motina, tačiau jos sūnus turi nedidelį genų rinkinį iš donorės moters, nes mitochondrijos turi savo DNR.

Gyvybės instituto Atėnuose prezidentas, gydytojas Panagiotis Psathas sako: „Moters neatimama teisė tapti motina su savo genetine medžiaga tapo realybe. Labai didžiuojamės galėdami pranešti apie tarptautinę inovaciją, susijusią su pagalbine reprodukcija, ir dabar mes galime suteikti galimybę moterims, patyrusioms daugybinius nesėkmingus dirbtinius apvaisinimus arba turinčioms retas mitochondrijų genetines ligas, turėti sveiką vaiką“.

Graikijos specialistų komanda dirbo kartu su Ispanijos centru „Embryotools“, kuris paskelbė, kad dar 24 moterys dalyvauja bandymuose ir aštuoni embrionai jau paruošti implantavimui.

2018 metų vasarį Niukaslio gydytojai, šios technologijos pradininkai, gavo leidimą sukurti pirmuosius Jungtinėje Karalystėje trijų asmenų kūdikius. Vaisingumo klausimus reguliuojanti tarnyba patvirtino du mėginimus, abi šeimos su retomis mitochondrijų ligomis.

Kai kurie Jungtinės Karalystės gydytojai teigia, kad vaisingumas ir ligų prevencija moraliai yra labai skirtingi dalykai. Timas Childas iš Oksfordo universiteto, einantis „The Fertility Partnership“ medicinos direktoriaus pareigas, sakė: „Esu susirūpinęs, kad nėra įrodytos būtinybės pacientei išimti genetinę medžiagą iš jos kiaušinėlių ir perkelti į donorės kiaušinėlius. Šio metodo rizika nėra iki galo žinoma, tačiau gali būti laikoma priimtina, jeigu naudojama mitochondrijų ligai gydyti, tačiau ne šioje situacijoje. Pacientė galėjo pastoti net jeigu būtų toliau taikomas standartinis dirbtinio apvaisinimo ciklas“.

Gydytoja „Beth Thompson“ iš „Wellcome Trust“ sako: „Jungtinės Karalystės reguliavimas buvo grindžiamas stipriu visuomenės dalyvavimu ir moksliniais įrodymais, ir leidžia atidžiai įvertinti riziką ir naudą. Mes didžiuojamės galėdami paremti pirmąjį Jungtinės Karalystės tyrimą apie mitochondrijų donorystės metodų naudojimą gerai reguliuojamoje aplinkoje, tačiau esame susirūpinę dėl tyrimų, atliktų be panašaus priežiūros lygio.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)