Kas turi daugiau megapikselių - jūsų akis ar jūsų telefono kamera?  (3)

Vidutinė žmogaus akies tinklainė turi penkis milijonus kūgelių (lot. bacili) – šviesos receptorių. Šie receptoriai atsakingi už spalvotą vaizdą, kurį mes matome savo akimis – tad galima pamanyti, kad jie prilygsta 5 megapikselių fotografinei matricai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau akyje taip pat yra šimtas milijonų lazdelių-receptorių, kurios aptinka nespalvotą kontrastą – o tai vaidina itin svarbų vaidmenį matomo vaizdo ryškumui. Ir tai dar ne viskas – kadangi akis nėra vietoje stovinti kamera.

Primename, kad žmogus turi dvi akis ir jos nuolatos juda – tam, kad aprėptų kiek įmanoma didesnį matymo lauką bei smegenyse sudėliotų bendrą vaizdą. Ir tai jums ne kokios nors panoraminės nuotraukos kompiliavimas – esant puikiam apšvietimui, žmogaus akis gali atskirti dvi plonytes linijas, jeigu jos bus atskirtos bent 0,6 arkminutės (0,01 laipsnio).

0,3 arkminutės yra vieno megapikselio ekvivalentas. Jeigu laikysime, kad žmogaus akis aprėpia 120 laipsnių horizontalų ir 60 laipsnių vertikalų matymo lauką, sužinosime, kad žmogaus akys gauna 576 megapikselių vertės vaizdo informacijos.

Įdomu tai, kad dauguma žmonių nesugeba atskirti 150 dpi (taškai viename colyje) nuo 300 dpi nuotraukos kokybės, jeigu ji būna atspausdinta ant A6 formato lapo ir matoma įprastu atstumu.

Visa tai reiškia, kad nors mūsų akys ir smegenys apdoroja didžiulius kiekius vaizdinės informacijos, žmogui pilnai pakaktų 150 dpi kokybės vaizdo – kad jo matomo vaizdo kokybė prilygtų fotografinei.

Tiesa, nepamirškite, kad moterys turi daugiau kūgelių, o vyrai – daugiau lazdelių-receptorių. Tai reiškia, kad moterys mato ryškesnes spalvas, tačiau negeba taip gerai matyti tamsoje. Tad atsakymai ne visuomet būna vienareiškmiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(69)
(4)
(65)

Komentarai (3)