Kodėl skirtingose šalyse naudojami skirtingi kištukiniai lizdai? Kokias problemas tai sukelia?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

amas 2019-03-20 16:00
Prieš nuotrauką įdėdami pasižiūrėjot kokia rozetę naudojaties patys, ar ne iš Lietuvos rašot? Šeip uk rozetės yra neblogos, jūs tas 13A saugiklis ant kiekvieno kištuko nesąmonė, ir tai kad negali betkuria puse įjungti. Bet kažkodėl labai tvirti, ir neteko matyt sulūžusio ar iškritusios rozetės.
AAA000 2019-03-20 17:57
as manau reiketu palikt kokius 3 standartus. UK standartas ir man patinka - bet jis labai geras tik pvz sieninems rozetems, kur prietaisai retai buna istraukiami. jis kryptinis ir faze su nuliu galima standartizuot. bet europinis daug geresnis uz UK, kai prietaisus reikia istraukinet dazniau. geresnis prailgintuvams. maziau vargo itaikyt. situs du tikrai palikciau. reiktu tiesiog aptart naidojimo atvejus ir priskirt kokias nors montavimo instrukcijas. ir galetu nesunkiai egzistuot greta. dar kompinis elektros jungciu standartas man patinka. del kompaktiskumo. dauguma kitu standartu - kazkoks gaidys kur reikia naikint. standartizacijos komisija ne is to galo dirba. pirmiausia turetu patvirtint prioritetiniu standartu saraseli. o visokias gaidiskesnes jungtis paskelbt "uz istatymo ribu". pvz ismest sali is prekybos organnizaciju - jei isikande laikosi ir pan. vietoj to - sukure matai dar viena standarta ir dar jovalo pasaulyje pridejo... toks vaizdas kad standartizacijoj pasauliniu lygiu vien bezdziones vadovauja...
mindaugas.vaitiekūnas 2019-03-20 19:20
Kaip tik vakar atkeliavo telefonas, kurio pakrovėjas turi 2 plokščius kontaktus (spėju čia tas USA). Prie jo buvo adapteris. Adapteris rozetėje laikosi tvirtai, o pakrovėjas į adapterį įsikiša/išsitraukia labai lengvai. Dar taip pažiūrėjau - nu načiort kaip nesaugu, nes gali paliest kontaktą dar pilnai neištraukus Dėl tų kryptinių... El. prietaisams visai nesvarbu iš kurios pusės fazė, iš kurios pusės N pasiduoda - įtampa vis tiek kintama. Gal būt aktualu tampa tik tada, kai atsiranda visokie jungtukai kur taupumo sumetimais naudojamas tik 1 kontaktas, kuris neaišku ką atjungs - L ar N. Tad atjungus N, prietaisas lieka po įtampa. Aktualu tada jei ketini jį ardyti įjungtą į rozetę Realiai man patinka mūsų rozetės dėl to paprasto įjungimo į tinklą.
dzo 2019-03-20 20:43
AAA000, yra tiesos tavo zodziiuose, bet va pabandyk koki gaidi kaip amerikoniska kistuka ismest... be sansu... jie net metrines sistemos nesugeba isivest...
AAA000 2019-03-20 21:20
coline sistema nera bloga - ten yra momentu, kur daug geriau apgalvoti nei metrinej sistemoj. nes metrine sistema desimtaine dalinasi tik is 1/2/5/10, o coline dalinai sesiadesimtaine, dalinai dvyliktaine - dalinasi sveikais skaiciais is 1/2/3/4/6/10/12/15 ir t.t. ta prasme coline sistema daugiau lankstumo turi - pvz kai reikia vamzdziu isorini ir vidini diametra vienu metu sukalibruot. jie ne "nenori isivest" metrines - kaip tu teigi. jie naudojasi sisteminiais pranasumais! faktiskai reiketu perimt ten kur yra pranasumai ir europai coline sistema. o ne bukai ant metrines viska sumaut. pvz amerikieciai manau turetu panaikint tik sakykim verzlerakciu coline standartizacija nes cia ji beprasme. bet europieciai turetu isivest colinius sriegius - nes metriniai sriegiai kai kuriose vietose yra visiskas sudas... cia reglamentu ir naudojimo tvarku klausimas, patvirtint reikia kad butu naudojama kuri geresne - jei tikrai geresne kazkurioj srity. cia ne coliniu ir metriniu sistemu priespriesa, kaip tu galvoji. gan sudetingas cia klausimas. be colines sistemos dar ir kitu sistemu yra - pvz laipsniai laipsninej sistemoj pvz yra ketvirciai ir turi savo pavadinimus (siaure-pietus-rytai-vakarai). gal nori pvz ir laipsnine matavimo sistema i metrine perdaryt irgi? tada pvz posakis "pasukt i siaures vakarus" skambetu kaip "pasukt viena dalim ir dvidesimt penktaja posukio pries laikrodzio rodykle". idomu ar suprastum kur ir kiek reikia sukt?
iPienius 2019-03-20 22:18
idomiai ten pas juos su metrine sistema. realiai naudoja abi, taciau imperine sistema naudoja kasdieniame gyvenime, o metrine visur kitur. po truputi metrine sistema vis labiau populiareja ir kasdieniam gyvenime, bet reiks labai ilgo laiko, kol galutinai atsisakys imperines ir pereis prie metrines
mindaugas.vaitiekūnas 2019-03-21 07:06
AAA000, N naudoti vietoj PE yra savižudžių sumanymas - N dingimo atveju gauni fazę ant įžeminto korpuso. Kadangi tai daroma tarybinėse sistemose, nes ten nebuvo PE, tai rizika ką nors nužudyti dėl pačios tarybinės instaliacijos tik padidėja. Nors tiesa, vienoje rozetėje ir aš taip buvau pasidaręs, nes kompo korpusas silpnai kratydavo kol nebuvo įžemintas (įnulintas).
amas 2019-03-21 10:14
Šeip jei imt ekstrymą, tai gal padaryt kaip tie kiniški kištukų adapteriai kai betkoks kištukas tinka. Tik kokybiškesnių reiktų, kontaktų su spyruoklėm. Metrinę sistemą jie naudoja ir dar kaip, tik oficiailia nepatvirtinta. Bet gamyboj daug kur metrinė sistema, juk dažnai būna ad projektuotojai sėdi kurnors olandijoj ar ar kokiam užkampy. Statybose dar pusia velnio būtu . Bet inžinerijoj, colis tiesiog perdidelis, naudot trukmenas labai nepatogu ir sunku suvokti. Gražtai dėl paprastumo sunumeruoti, nes net jiems sunku pasakyt, paduok penkios šešiasdešit ketvirtosuos gražtelį, o jau ką kalbėt apie tokių nesąmonių suvokimą, daug paprasčiau toj vietoj pasakyt du milimetrai. Tai ten kas iško dalinasi, mažai kur reikalinga, metrinėj sistemoj inžinerijoj tiesiog cieli skaičiai, jei koks glušius nepripaišo kablelių, čia nekalbu apie tolerancijas.
jilted 2019-03-21 10:20
Kadangi darbe praktiškai kiekvieną dieną susiduriu su kampais, skaičiavimais, pasisukimais ir t.t. man šita sistema visai patinka. Kas keisčiausia, kad studijų metu niekas net nepasakojo apie tokį skaičiavimo metodą, nors iš tikrųjų jis visai naudingas. Tik vėliau dirbant su kolega iš Italijos jis papasakojo apie šitą sistemą. Jis tuo tarpu nežinojo, kaip naudoti pas mus universitete mokintą DMS (Laipsniai/minutės/sekundės), kada kampų dalys skaičiuojasi tokiomis pačiomis dalimis, kaip laikrodžio minutės ir sekundės (šešiasdešimtainė sistema? ). Arba dar yra dešimtainiai laipsniai (DD), kai laipsnio dalys skaičiuojasi dešimtainėmis dalimis. Šiaip kiekviena šių sistemų turi pliusų ir minusų ir tenka naudoti pagal situaciją, kuri tuo atveju labiau tinka skaičiavimams.
AAA000 2019-03-21 15:11
laikas sesiasdesimtaine, o ten kur laipsniais apskritimas - 360 laipsniu sistema - modifikacija tiesiog sesiasdesimtaines. ja ivede kiek teko viena ausim girdet astronomai, kai primityvius teleskopus isrado. suprato kad labai daug zvaigzdziu ir nebetilpo zveigzdes zymet zvaigzdelapiuose . reikejo kuo labiau susmulkint sektorius. tai ir primaste... sesiasdesimtaine sistema labai sena - berods is asirieciu ar net babilono laiku bet ji is esmes paprastesne nei desimtaine ar kokia dvejetaine. gamtoj ar fizikoj pvz dazniau sutiksi padalinta kazka is 6, nei is 5. yra pliusu kazkokiu strukturiniu, kazkas nezinomas - bet protingas labai senai pastebejo tokius dalykus ir sumaste sesiasdesimtaine sistema dabar tokiu nebebuna desimtaine sistema as manau cia civilizacine regresija su arabu invazijom... bet kai dabar visur kalkuliatoriai ir dideli skaiciai neproblema - tai aisku kad populiareja paprastesnes sistemos. apie GON pirmakart suzinojau - buvo idomu - dekui rimtesniam kalkuliatoriuje esu mates perjungimo i gradian sistemos funkcija - bet nesupratau kaip ten ji veikia dabar aisku
Paramotoras 2019-03-21 19:06
Kokia dar sesiadesimtaine. Tipo ju colis eina skaiciais ir po to raidem. Na iki 60 nedatarukiu. Nebent naudoti kokia tai maisytu abeceliu sistema. O kas nirs bandet pamatuoti kiek bus 3/8 kad ir mm ar tai colio. Na metrineje viskas aisku 0.375 nuo mm ar tai nuo metro. Ir 0.375 tai kiek daugiau nei trecdalis.