Gyvūnijos pasaulyje jie yra damos ir džentelmenai? Įspūdingiausi faktai apie dramblių protinius sugebėjimus  (1)

Dažnai sakoma, kad drambliai nieko nepamiršta. Nors tai ne visiškai teisinga, bet drambliai vis dėlto turi puikią atmintį. Ir jie pasižymi dar ne vien tuo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drambliai turi didžiules smegenis. Tiesą sakant, iš visų sausumo gyvūnų drambliai turi pačias didžiausias smegenis. Be to, drambliai turi didelį encifalizacijos koeficientą (EQ). Encifalizacija yra apibrėžiama kaip smegenų masės ir gyvūno kūno masės santykis. 333 metais pr. Kr. Aristotelis sakė, kad iš visų gyvūnų žmogus turi didžiausias smegenis – lyginant su viso kūno mase. Ir tai yra tiesa. Žmonių EQ yra lygus 7,44, delfinų – 5,31, o dramblių – 1,87, ir tai yra pakankamai įspūdinga.

Dramblių EQ yra panašus į šimpanzių – o kadangi šimpanzės turi daug ką bendro su žmonėmis, žmonės ir drambliai yra gana panašūs, daugeliu aspektų. Jie turi itin gerai išsivysčiusį hipokampą ir smegenų žievę – visa tai yra atsakingi už valią ir problemų sprendimą. Būtent šios savybės lemia, kad drambliai turi tokią gerą atmintį.

Naudodamasis patirtimis, esančiomis smegenyse prisiminimų pavidalu, dramblys gali geriau susidoroti su pavojingomis situacijomis, kurios gali iškilti ateityje. Pavyzdžiui, jeigu būdami jaunikliais jie išgyveno sausrą, ateityje drambliai gali jausti sausros pavojų, tam tikrose vietovėse. Tai lemia, kad dramblių bandos, savo gretose turinčios senų dramblių, turi didesnę tikimybę išgyventi.

Be to, drambliai gali atpažinti visus savo grupės narius. Tai jiems neleidžia pasiklysti svetimose kaimenėse. Jie gali prisiminti svarbias vietas (kaip antai potencialius vandens ir maisto šaltinius) – nepaisant to, kad jie tose vietose nėra buvę daugybę metų ar net kelis dešimtmečius.

Drambliai taip pat prisimena gyvūnus, kurie jiems yra palikę ryškų įspūdį. Pavyzdžiui, dramblių pora, kurie kartu pasirodė cirke, sugebėjo atpažinti vienas kitą po 20 atskirai praleistų metų! Jie puikiai prisimena ne tik kitus dramblius, bet ir žmones, kuriuos trumpai buvo sutikę prieš kelis dešimtmečius.

Be įspūdingos atminties, drambliai pasižymi ir kitomis savybėmis. Jie netgi supranta paprastus aritmetinius veiksmus. Pavyzdžiui, jeigu prie dramblio padėsite 10 bananų kekę, tačiau po 5 minučių iš jos nuskinsite 2 bananus, jis supras, kad nutiko kažkas negero. Negana to, drambliai turi neįtikėtinus bendravimo įgūdžius. Jie naudoja skirtingas kūno laikysenas ir garsus, taip pat žmogaus ausiai negirdimus garsus, kurie pasiekia dramblių grupę, esančią net už kelių kilometrų.

Drambliai turi puikų spalvų ir muzikos skonį. Yra užfiksuota, kad kai kurie drambliai netgi rodo susidomėjimą menu ir tapyba. Tad faktas, jog pasaulyje yra dramblių muzikos grupė, neturėtų labai stebinti – ar ne?

Drambliai gyvūnijos pasaulyje yra damos ir džentelmenai. Deja, dėl brakonieriavimo ir miškų kirtimo, žmonės gerokai apsunkina šių gyvūnų gyvenimus. Jie neabejotinai nusipelno daugiau iš žmonių. Ir nereikėtų pamiršti, kad jie prisimena, kaip su jais yra elgiamasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (1)