Laiške iš „Titaniko“ užfiksuota baimė ir nerimas - „kapitonui tai turėjo būti išbandymų laikas“  ()

Šį mėnesį aukcione bus parduodamas laiškas, kuris atskleidžia įtemptą pasmerktojo „Titaniko“ kelionės momentą, kai laineris vos išvengė susidūrimo su kitu laivu likus vos kelioms dienoms iki 1912 m. katastrofos Šiaurės Atlante, rašo „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parašytas ant stalo pačiame „Titanike“ ir parduodamas originaliame „Titaniką“ valdžiusios kompanijos „White Star Line“ voke, laivo stiuardo Richardo Gedde laiškas žmonai Sarah (Sal), datuotas 1912 balandžio 10 d. (kitą dieną, kai laineris išplaukė iš Sautamptono uosto Britanijoje), pasakoja, kaip legendinis laivas vos išvengė susidūrimo su kitu laivu – „SS City of New York“.

Laiške rašoma, kad „Titanikui“ paliekant prieplauką, „SS City of New York“ su laineriu prasilenkė vos per keletą pėdų (vien pėda – 30,5 cm.). Pasirodo, didžiojo laivo sukeltos vandens srovės nutraukė mažesnįjį laivą laikiusias virves, ir abu laivai vos nesusidūrė.

„Mano brangioji Sal, vakar išvengėme didelės bėdos, – rašo R.Gedde. – Kai mes plaukėme pro „Niujorką“ ir „Okeaniką“, nutrūko „Niujorko“ virvės ir jis beveik įplaukė į mus, tačiau mums pavyko išvengti susidūrimo. Man prieš akis iškilo Belfasto vizija, kapitonui tai turėjo būti išbandymų laikas“.

Pasak „Encyclopedia Titanica“, incidentą matė daugybė žiūrovų tiek krante, tiek „Titaniko“ denyje. Kai kurie manė, kad tai jau yra blogas ženklas visai kelionei, bet, kaip pastebi „Fox News“ – jei susidūrimas su „SS City of New York“ būtų įvykęs, tai būtų užkirtę kelią tolimesnei kelionei – arba ją bent užvėlinę – ir balandžio 14 d. naktį, 24 val. 40 min. „Titanikas“ greičiausiai nebūtų susidūręs su ledkalniu, kas iš viso nusinešė 1500 žmonių gyvybes.

Laiškas balandžio 11 d. buvo išsiųstas iš Kvinstauno Airijoje – kai laineris sustojo ten paimti keleivių. Be beveik įvykusio susidūrimo vyras žmonai rašo, kaip jis liūdi ir ilgisi šeimos, bet prašo nesirūpinti dėl jo.

„O kaip laikosi mano mažoji mieloji? Manau, ji bent truputį ilgisi manęs, kaip manai? Šis laivas yra geras pasirinkimas, tikrai geriau už „Okeaniką“, manau, tvirtesnis ir visa kita, iki šiol“, – rašoma laiške.

Kartu prie laiško pridedamas ir liudijimas, kuriame teigiama, kad „R.Gedde tikėtinos mirties priežasties – nuskendimas“ – visa tai bus parduodama originaliame voke, pridedant dar R.Gedde bei jo žmonos nuotraukas. Visas rinkinys aukcione įvertintas 12 000 – 18 000 svarų sterlingų (apie 14 000 – 21 000 eurų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(5)
(-2)

Komentarai ()