Arklys vedlys? Kodėl kai kurie regėjimo negalią turintys žmonės į pagalbą kviečiasi ne šunis, o arklius?  (3)

Tikriausiai ne kartą esate matę su šuns pagalba vaikščiojančius akluosius. Specialiai dresiruoti gyvūnai padeda išvengti pavojingų situacijų ir keliauti pakankamai savarankiškai. Kiek rečiau pamatysite akląjį su miniatiūriniu arkliu, tačiau tai taip pat yra gera alternatyva. Kodėl kai kurie žmonės renkasi arklius, o ne šunis? Kokie šių vedlių privalumai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1998 metais Janet ir Donas Burlesonai keliavo Niujorke. Čia jie nusprendė pajodinėti. Judriame mieste jie pastebėjo, kad žirgai patys susigaudo, kuomet yra saugu pereiti gatvę. Jie netgi žinojo, ką reiškia šviesoforų signalai, nors specialiai to nebuvo mokyti. Žirgai patys to išmoko keliaudami su turistais ir stebėdami žmones bei automobilius. Burlesonai greitai išvystė programą arkliams apmokyti ir nuo 1999-ųjų pasaulyje ėmė vaikštinėti aklieji su miniatiūriniais arkliais.

Miniatiūriniai arkliai gali būti įvairių veislių - juos apibrėžia tik vos 86-97 cm ūgis (matuojant iki viršutinių karčių plaukelių). Šie arkliai veisiami kaip naminiai gyvūnai, todėl nebijo žmonių ir yra labai draugiški. Kadangi savo dydžiu jie nedaug skiriasi nuo didelių šunų, o ir priežiūros daug nereikalauja, miniatiūriniai arkliai yra puikūs žmonių kompanjonai. Ir, žinoma, tinkami dirbti vedliais.

Iš tiesų, tinkamos arklių savybės buvo pastebėtos dar anksčiau. Juk arkliai patys saugiai sugrįždavo namo, tempdami vežimą su miegančiu šeimininku. Aklieji taip pat dažnai jodinėja, pasikliaudami žirgo instinktais ir žiniomis. Tačiau arkliai vedliai yra mokomi net 8 mėnesius. Per šį laiką jie pratinami prie žmonių sambūrių, judančių ir nejudančių kliūčių bei greta einančio šeimininko. Juk arklys turi suprasti, kad mieste jis yra ne vienas ir negali lįsti į tarpus, pro kuriuos netilps ir greta einantis žmogus.

Arkliai vedliai taip pat išmokomi bent 23 balso komandų. Tikriausiai įdomiausia tai, kad arkliai taip pat privalo išmokti perspėti šeimininką apie laiptelius, bortelius, rampas ir kitas peržengiamas kliūtis. Galiausiai, arkliai taip pat turi būti išmokomi gerai elgtis namuose ir nekelti netvarkos.

Nors šunys vedliai visada bus populiaresni, arkliai šiame darbe turi privalumų. Visų pirma, jų regos laukas siekia 350 laipsnių, todėl jie greitai pamato kliūtis ir geriausią maršrutą. Jie taip pat mėgsta žmonių draugiją ir instinktyviai nenori teršti namuose. Kai kurie žmonės yra alergiški šunims, tačiau be problemų gali laikyti arklius. Galiausiai, miniatiūriniai arkliai gyvena 25-35 metus, didžiąją šio laiko dalį jie gali dirbti. Tuo tarpu šunys gyvena 8-16 metų ir sendami jau sunkiai gali padėti savo šeimininkui.

Tai kodėl visi nepereina prie arklių? Na, jiems reikia daugiau vietos - bute ir miniatiūrinio arklio negalima laikyti, nes jam būtinai reikia išeiti į kiemą. Arkliai taip pat nėra tokie lankstūs, todėl jiems sunkiau įsitaisyti automobilyje, traukinyje ar kitose transporto priemonėse. Šunys taip pat yra geresni sargai - išsigandę arkliai puola bėgti. Todėl arkliai vedliai tinka tik nedidelei aklųjų grupei. Kita vertus, jiems jie yra nepakeičiami draugai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (3)