Tyrimas atskleidė dar vieną svarbią miego funkciją - tai sužinoję norėsite eiti miegoti anksčiau  ()

Visi esame girdėję, kaip svarbu gerai išsimiegoti. Juk tik gerai pailsėję naktį jaučiamės žvalesni ir darbingesni. Neseniai mokslininkai atskleidė ir dar vieną priežastį, kodėl nakties miegas yra svarbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moksliniai tyrimai rodo, kad miegas padeda pamiršti nesmagius potyrius. Specialistai teigia, kad geras nakties miegas padeda smegenims susitvarkyti su emocijomis, taip pat – susidoroti su gniuždančiais prisiminimais.

Tačiau nustatyta, kad žmonės, kurie naktį negali užmigti, lieka kankinami nesmagių atsiminimų. Manoma, kad jų smegenys neturi galimybės susidoroti su šia informacija. Nyderlandų Neurologijos instituto mokslininkai ištyrė 27 nemigos kankinamus ir 30 normaliai miegančius žmones. Ausinės neleido eksperimento dalyviams išgirsti savo balso. Jų dainavimas buvo įrašytas ir jiems atkurtas vėliau.

Profesorius Eusas van Somerenas, „Brain and Sleep“ žurnale paskelbto tyrimo autorius, buvo vienas pirmųjų eksperimentinių triušių. Žurnalui „The Times“ jis atskleidė: „Mums nereikėjo klausytis įrašo, kad pamatytume, kaip aš buvau susigėdęs – prakaitas matėsi ant mano delnų“.

Išgirdę savo dainavimą, 64 savanoriai buvo paprašyti užpildyti klausimyną, kuriame jų buvo paklausta, ar jie susigėdo klausydami įrašą. Jų buvo paprašyta atsakyti į tuos pačius klausimus, kai jie pabudo iš miego. Rezultatai parodė, kad žmonės, kenčiantys dėl nemigos, jaučiasi susigėdę dėl savo dainavimo po nakties miego. Priešingai buvo tiems, kurie miegojo puikiai.

Antrajame eksperimente tyrėjai išnagrinėjo 57 dalyvių smegenų skenografijas, kai jie klausėsi savo mėginimo dainuoti. Savanoriai taip pat buvo paprašyti prisiminti prieš keletą dešimtmečių jiems atsitikusį skaudų įvykį. Jų, kenčiančių dėl nemigos ir neturinčių miego sutrikimų žmonių, paprašė tą patį padaryti po miego. Smegenų aktyvumas buvo panašus tiek tiek gerai miegančių, tiek nemiegančių, kai jie klausėsi įrašo, kuriame jie dainavo.

Gerai miegančių žmonių gėdingų patirčių prisiminimai buvo neutralizuoti, tačiau žmonės, turintys miego sutrikimų, negalėjo atsikratyti atsiminimais. Gerai miegančių žmonių smegenų bangų tyrimai parodė, kad jausmai buvo neutralizuoti limbinėje sistemoje, smegenų srityje, reguliuojančioje emocijas. Tačiau pas žmonės, turinčius nemigos sutrikimų, reakcija šioje srityje buvo labai stipri.

Tyrimo bendraautorius Rickas Wassingas sakė: „Tokie pasakymai, kaip „bet kokioje neaiškioje situacijoje reikia eiti miegoti“, atspindi mūsų sugebėjimą apdoroti informaciją ir pailsėjus į situaciją pažvelgti kitaip.“

Smegenų tyrimai rodo, kad tik gerai miegantys atsikrato emocinės įtampos. Tai neatsiliepia žmonėms, turintiems miego sutrikimų. Tiesą sakant, dėl neramių nakčių jų emocinė būsena gali suprastėti dar labiau. Apie septynis procentus žmonių kenčia nuo nemigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai ()