Nauja mada? Ne visai, bet ateityje diabetikų kūnus puoš stilingos tatuiruotės  ()

Žmonės, sergantys pirmo arba antro tipo diabetu, privalo nuolatos stebėti cukraus kiekį kraujyje. Tiesa, tokia procedūra užtrunka gana ilgai ir daugeliui nėra maloni – dažniausiai reikia įdurti į pirštą, kad kraujo lašelis nudažytų specialią juostelę, skelbia „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiti naudojasi implantais po oda. Šie įrenginiai siunčia pranešimus, pavyzdžiui, į išmanųjį telefoną.

Visgi Harvardo ir MIT universitetų mokslininkai siūlo alternatyvą – unikalią tatuiruotę. Specialiu rašalu įamžinta tatuiruotė pakeis spalvą tada, kai cukraus kiekis kraujyje pasieks ribinį dydį.

„DermalAbyss“ rašalo kūrėjai tikina, kad speciali medžiaga padeda sekti organizmo rūgštingumą, matuoja gliukozės ir natrio kiekį kraujotakoje. Jei gliukozės kiekies viršyja normą, rašalas pasidaro rudas, jei per daug natrio, medžiaga pažaliuoja. Violetinė spalva įspės apie padidėjusį rūgštingumą.

Tatuiruočių kūrėjai tikina, kad žmogaus kūno paviršius gali būti puikiai išnaudojamas kaip interaktyvus ekranas.

Įdomu tai, kad dinaminis rašalas neturi tiesioginio sąlyčio su kraujumi. Iš tikrųjų jis reaguoja į tarpinį skystį, kuris supa audinių ląsteles.

Vanduo, jonai ir įvairūs tirpikliai šiuo skysčiu nuolatos juda per kapiliarų sieneles. Tarp jų yra druskos, cukrūs, riebalų ir amino rūgštys, hormonai.

Kol kas tokiomis sveikatą sekančiomis tatuiruotėmis papuoštos kiaulės, kurių oda labia panaši į žmonių. Tiesa, bandymų su žmonėmis dar teks palaukti. Nuogąstaujama, kad gali kilti alerginių reakcijų.

Mokslininkai pabrėžia, jog tatuiruotė galės būti bet kokios formos, jos nešiotojas galės laisvai pasirinkti norimą dizainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()