Dėl 19 metų vykdytos aliuminio tiekėjų apgavystės žlugo dvi NASA misijos  (4)

JAV kosmoso agentūra NASA atskleidė, kad dvi ankstesnės šio agentūros misijos žlugo dėl 19 metų vykdytos aliuminio tiekėjų apgavystės, rašo cnet.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso agentūra anksčiau yra skelbusi, kad 2009 metų „Orbiting Carbon Observatory“ ir 2011 metų „Glory“ misijos patyrė kritinius gedimus po to, kai raketų-nešėjų „Taurus XL“ apsauginiai krovininio skyriaus gaubtai nesugebėjo atsiskirti gavus tokią komandą.

Tačiau atlikus bendrą NASA ir JAV Teisingumo departamento tyrimą išaiškėjo, kad abiejų šių nesėkmių kaltininkas yra ekstruzijos būdu gaminamų aliuminio produktų tiekėjai „Sapa Profiles“, daugiau nei 19 metų falsifikavę kritinius savo produkcijos bandymų duomenis.

Šios gamyklos Portlende (JAV) darbuotojai koreguodavo nesėkmingų bandymų duomenis taip, kad naudojimui netinkami aliuminio gaminiai atitikdavo net ir griežtus NASA reikalavimus.

„Vėliau šiuos falsifikuotus tyrimų rezultatus jie pateikdavo šimtams klientų visoje šalyje, siekdami padidinti veiklos pelningumą ir gauti premijas už sėkmingą veiklą“, – sakė Virdžinijos valstijos rytinės apygardos prokuroras G.Zachary Terwilligeris.

„Sapa Profiles“, ilgainiui pakeitę pavadinimą į „Hydro Extrusion Portland“, sutiko JAV vyriausybei ir kitiems komerciniams klientams sumokėti 46 mln. JAV dolerių. Bet tokia suma nė iš tolo nėra pakankama padengti vien NASA nuostoliams: du nesėkmingi „Taurus XL“ startai kosmoso agentūrai kainavo beveik 700 mln. dolerių. Taip pat šiai bendrovei uždrausta dalyvauti bet kokiuose valstybiniuose pirkimo konkursuose.

„Galimybė pasitikėti mūsų pramone, kad ši gebės pagaminti, patikrinti ir sertifikuoti produktus pagal mūsų keliamus reikalavimus, yra kritiškai svarbi. Šiuo atveju pasitikėjimui suduotas labai stiprus smūgis“, – oficialiame pareiškime cituojamas NASA kosminių skrydžių paslaugų direktorius Jimas Normanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(76)
(4)
(72)

Komentarai (4)