NASA paleido dvi raketas, kurių sukeltas efektas priminė ateivių ataką (Video)  ()

Penktadienį JAV kosmoso agentūra NASA iš rakrtų paleidimo aikštelės Norvegijoje sėkmingai iškėlė dvi raketas, kurios vietinius apstulbino, sutrikdė ir sužavėjo, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į dangų per debesis ir spalvingą pašvaistę pakilus dviem oranžiniams taškams staiga sužibo tikras spalvų šou. Tačiau tai nebuvo ateivių ataka, kaip kad norėjo skelbti kai kurie naujienų šaltiniai.

Šios dvi raketos buvo NASA finansuojamo eksperimento AZURE (angl. Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment) kulminacija. Šio eksperimento paskirtis – išsiaiškinti, kaip jonosferoje juda dalelės. Raketos į dangų kilo iš Andøya kosminio centro Norvegjos šiaurėje.

Pašvaistės – tai krūvį turinčių dalelių sąveikos su Žemės atmosfera regimasis rezultatas. Jonosferos regionuose, kur susidaro pašvaistės, vėjai judina šias daleles. Ir nors šis vertikalus vėjas yra be galo svarbi mūsų atmosferos mechanizmo dalis, kol kas iš esmės labai nedaug ką bežinome apie tai, kaip toks vėjas veikia.

NASA skelbia, kad AZURE eksperimento raketos išmatavo atmosferos tankumą ir temperatūrą, o taip pat paskleidė „pėdsaką“ iš trimetilaliuminio ir bario bei stroncio jonų mišinio – toks mišinys, veikiamas Saulės šviesos, jonizuojasi.

Eksperimento metu šie debesys buvo stebimi iš Žemės, matuojant vėjo greičius ir dalelių srautus. „Iš šių mišinių susidarė spalvingi debesys, mokslininkams leidę stebėti neutralių ir krūvį turinčių dalelių judėjimą. Cheminiai pėdsakai bus paskleisti aukštyje nuo 114 iki 250 kilometrų ir nekels jokios grėsmės vietos gyventojams“, – dar 2018 m. eksperimento planą apibrėžė tyrimo autoriai.

Nepaisant to, kad grėsmės gyventojams šis eksperimentas nekėlė, daugelis jų buvo užklupti nepasiruošę ir nepakankamai informuoti.

Norvegijos naujienų svetainė VOL skelbė, kad policija sulaukė nemažai skambučių, kuriais buvo pranešama apie šviesas danguje, o šiaurės pašvaistę filmavęs ir raketų startą užfiksavęs Michaelis Theusneris sakė, kad net ir jį truputėlį suneramino mintis apie ateivių ataką.

„Kai atsirado keistos šviesos ir spalvoti besiplečiantys debesys, iš pradžių negalėjau tam sugalvoti paaiškinimo. Atrodė taip, tarsi vyktų ateivių ataka“, – savo filmuke, kurį patalpino į „YouTube“, aiškino pašvaisčių filmuotojas.

Beje, tai buvo tik pirmas toks eksperimentas iš aštuonių, kuriuose Norvegijoje per ateinančius dvejus metus ketina atlikti NASA – reikia manyti, kad ateityje gyventojai šių bandymų taip nebebijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()