JAV kariškiai užfiksavo milžinišką meteoro sprogimą: dešimt kartų galingesnis už Hirošimos atominę bombą  ()

NASA praneša, kad visai neseniai Žemės atmosferoje sprogo milžiniškas ugnies kamuolys. Tai įvyko praėjusių metų gruodžio mėnesį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-03-19 JAV kariškiai užfiksavo milžinišką meteoro sprogimą: dešimt kartų galingesnis už Hirošimos atominę bombą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tikina, kad tai buvo antras pagal galingumą sprogimas per pastaruosius 30 metų ir didžiausias po prieš šešerius metus virš Čeliabinsko sprogusio meteoro.

Šis galingas sprogimas įvyko virš Beringo jūros ir Rusijai priklausančios Kamčiatkos pusiasalio, todėl liudininkų nebuvo daug, praneša BBC.

Meteoro sprogimas buvo dešimt kartų galingesnis už Hirošimos atominės bombos sprogimą.

NASA atstovas Lindley Johnsonas BBC tikino, kad tokio dydžio asteroido galima tikėtis tik du ar tris kartus per šimtmetį.

Šis galingas dangaus kūnas Žemės atmosferą pasiekė gruodžio 18 dieną, rėžėsi į ją 32 km/s greičiu ir sprogo maždaug 25,6 km aukštyje virš Žemės paviršiaus su 173 kilotonų energija.

„Sprogimas siekė 40 proc. Čeliabinsko meteoro galingumo, bet jis įvyko virš Beringo jūros, todėl jis nesukėlė padarinių ir nebuvo parodyta per žinias. Vandenynai ir jūros yra viena iš Žemės apsaugų nuo dangaus kūnų“, – sakė kitas NASA specialistas Kelly Fast.

Pirmieji sprogimą užfiksavo JAV oro pajėgų specialistai. Meteoras sprogo netoli nuo tos vietos, kur paprastai skraido keleiviniai lėktuvai, gabenantys keleivius iš JAV į Aziją.

Dar 2005 metais JAV kongresas davė NASA užduotį – iki 2020 metų aptikti 90 proc. visų prie Žemės artėjančių asteroidų, kurie būtų 140 metrų ir didesni. Tokio dydžio kosmoso kūnai vadinami „problemomis be paso“, nes jų sprogimai vienaip ar kitaip paveikti tą vietovę, į kurią jie įsirėžtų. Mokslininkai tikina, kad jiems prireiks dar maždaug 30 metų pasiekti šiam tikslui. Ko kas mokslininkai gali tik numatyti, kur maždaug rėšis dangaus kūnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(42)
(3)
(39)

Komentarai ()