NASA vadovas perspėja apie grėsmes iš kosmoso: „Labai norėčiau pasakyti, kad tokie atvejai išskirtiniai, tačiau, deja, taip nėra“  ()

Pro Žemę neretai praskrenda pavojingų asteroidų. O pavojingų meteorų atakos vyksta žymiai dažniau, nei apie tai informuojami žmonės, sako NASA vadovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinėje plenarinėje astronautikos akademijos gynybos konferencijoje NASA vadovas Jimas Bridenstine‘as pareiškė: „Labai norėčiau pasakyti, kad tokie atvejai išskirtiniai, tačiau, deja, taip nėra“.

Jo teigimu, reikia daugiau pastangų, kaip apsaugoti mūsų planetą nuo meteorų. Nors ši tema ilgą laiką buvo didelio biudžeto veiksmo filmų prioritetas, J. Bridenstine‘as sako: „Tai, ką mes darome, yra labai rimta. Turime pasirūpinti, kad žmonės suprastų – tai ne Holivudo pasakos, tai gyvenimas, o ne filmas. Turime galvoti, kaip apsaugoti vienintelę mums žinomą planetą, kur įmanoma gyvybė, tai mūsų planeta Žemė“.

J. Bridenstine‘as pateikė Čeliabinsko įvykių 2013 metis pavyzdį: tuomet virš Rusijos į Žemės atmosferą įskriejo meteoritas. Per galingą jo sukeltą sprogimą nukentėjo daugiau kaip 1500 žmonių, apgadinta per 7 tūkst. pastatų.

Statistiškai tokių didelių meteoritų Žemė sulaukia maždaug kartą per 60 metų, tačiau J. Bridenstine‘as pažymi, jog per pastaruosius 100 metų tokių incidentų buvo trys.

Tą pačią dieną, kaip ir Čeliabinsko įvykiai, pro Žemę praskriejo dar didesnis – 30 metrų – asteroidas, pramintas „Duende“.

„Mums labai pasisekė, kad jis praskriejo pro šalį“, – sako J. Bridenstine‘as. Skaičiuojama, kad jis vėl pro Žemę skries 2123 metais.

„Turime deramai išnaudoti savo sistemas, visas savo technines ir technologines galimybes tam, kad gautume daugiau duomenų, ir tai pavyktų padaryti greičiau. Žinomas faktas, kad dinozaurai kosmoso programos neturėjo. O mes turime, ir turime ją išnaudoti“, – sako NASA vadovas.

Jungtinių Valstijų valdžia yra įpareigojusi NASA aptikti ir sekti 90 proc. netoliese Žemės esančių didesnių nei 140 metrų skersmens objektų. Šiai kategorijai priskiriama per 25 tūkst. objektų, o agentūra susistemino vos trečdalį.

J. Bridenstine‘as teigia, kad stebėti didelius Žemei grėsmę keliančius asteroidus reikia daugiau finansinių išteklių, daugiau šalių turėtų dirbti išvien ir statyti daugiau galingų raketų, panašių į NASA kuriamą „Space Launch System“, tapsiančią pačia galingiausia iki tol pagaminta raketa. NASA vadovo teigimu, tai būtina, nes, „aptikus kosmoso objektų, būtina mažinti jų keliamą riziką, nes tik tada turėsime daugiausia įmanomų pasirinkimų, kaip išgyventi“.

„The Space Launch“ sistema bus naudojama per ateinančią misiją Mėnulyje, numatytą 2024 metais.

NASA taip pat šiuo metu vysto bendrą projektą su Elono Musko bendrove „Space X“ ir bando savo galimybes aptinkant grėsmę keliančius meteorus. Vadinamasis „Double Asteroid Redirection Test“ projektas numato, esant reikalui, siųsti specialią raketą, viliantis, kad ji susidurs su Žemei grėsmę keliančiu asteroidu ir taip pakeis jo kryptį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()