Suskaičiavo, kiek kasmet nuo alkoholio miršta Lietuvoje: jei situacija negerės, laukia dar griežtesnės priemonės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2019-05-13 12:04
Vienintelį dalyką kurį galbūt pastebiu, kad beveik niekas jau seniai nebėra girdėjęs apie "babatuką" arba "cukrinę" išpilstytus/išvirtus kažkur tvarte. Oh, bet čia pigaus legalaus alkoholio nuopelnas, o ne draudimų.
Shinigami 2019-05-13 21:46
Dar griežtesnė priemonės? Uždraus į Lenkija važiuoti?
immortallt 2019-05-13 21:50
Jokia priemonė iki šiol šios valdžios taikyta nesumažino alkoholio vartojimo, nebent padidino.
ramyras 2019-05-15 00:46
Jei nenorite grieztesniu sankciju nedriskite numirti prisigere - pagalvokite ir apie kitus kurie gali noreti isgerti ir po jusu... Sorry jei skamba ziauriai, bet siai valdziai kuri betkokia probleba bando spresti tik draudimais, o rezultate itaka pajunta ne ta grupe zmoniu kuriai noreta pritaikyti draudima sakyciau cia tinkama sarkazmo porcija...
sub 2019-05-15 08:58
Lietuvoje niekad nebuvo normalios kultūros, visada gerdavo daug, greitai ir iki žemės graibymo. Gal dabar jaunimas ir vyresni yra aktyvesni ir labiau linkę sportuoti ar aktyviai leisti laiką, nei gerti. Tiesa dabar tam daugiau galimybių ir vietų, kur tai gali daryti. Arba tiesiog žmonės išmoko mėgautis, o ne prisilupti kaip ankščiau.
HardAxe 2019-05-15 09:18
Aišku sumažino. Reklama, pardavimo laiko ribojimas, amžiaus didinimas. Tik teigiami efektai. Kai buvau vaikas jaunimui buvo normalu sėdėti parke ir gerti alų. Man atrodė sėdi dėdės, geria alų, kame problema? Dabar pamatęs tokį vaizdą nebemanau, kad tai normalu. Lygiai taip pat normalu buvo būti prarūkytam. Dabar tai atrodo nesuvokiama. Geresnė, (bet dar tikrai nepakankama) girtų kontrolė už vairo. Dabar jei girtas padaro avarija koks mūsų požiūris? Žudikas, idiotas, neleist vairuot iki gyvenimo galo... O seniau? Tikria nebuvo tokių reakcijų. Nulinė riba motociklų vairuotojam. Kiek daug pažįstamų motociklistų neišgeria bokalo alaus, nes dabar negalima vairuoti. Seniau tai nebuvo problema. Jei padarytų nulinė toleranciją visiem be išimties situacija dar labiau pasitaisytų. Žmonėm patiktų ar nepatiktų, bet dauguma laikysis įstatymo ir negers. Kas nori gerti iki žemės graibymo, tas ir gers. Niekas čia nepadės. Bet didelė masė žmonių su pilkosiom smegenų lastelėm laikosi apribojimų. Jiem galbūt nepatogu, bet viena kita proga išgerti praslysta. Vat norėjau nusipirkt alaus prie GOT, bet buvo per vėlu. Ir ką, nenumiriau. Namie pilna spintelė visokių alkoholio likučių dar nuo vestuvių, bet negi gersiu degtinę filmą žiūrėdamas Ir netikiu, kad aš toks vienas. Tai nėra priemonės, darančios žmones abstinentais, bet jos padeda ir veikia, bent kai kuriem.
Niemand 2019-05-15 12:04
Jos kelia diskomfortą ir nuteikinėja žmones prieš valstybę, tas nėra gerai.
vazzy 2019-05-15 12:14
šitos priemonės veikia taip kaip ir HardAxe sako. Prieš kokį 10 metų viešai mieste gerti buvo norma, atsisėdi ant suoliuko vakare ir geri ir visi tokie suoliukai apsėsti. dabar kaip ir nemalonu būtu, net ir nebesimato. bent jau Kaune kai sutvarkė parkus tai išvis būtų kažkas tokio sėdėt ir gert jame. draudimai ir visa informacija tiesiog pakeitė požiūrį į tai kada galima ir kada ne
Niemand 2019-05-15 12:37
Vilniuje ir dabar taip pat, bent jau Cvirkos parkelyje, Vingio parke, iki uždarymo ir reformatų parkelyje. Niekas dėl to nesikabinėja (įskaitant policiją), jei sau ramiai sėdi, gurkšnoji ir nechuliganavoji.
Ar_as? 2019-05-15 15:37
Drausti vartoti alkoholį viešoje vietoje - absurdas: 1. Jeigu saugome dorovę ir mūsų pamaldžias akis nuo pagundų, o nekaltus vaikų žvilgsnius ne tik nuo gėjų, bet ir nuo alaus butelio, tai reiktų drausti ir vartojimą laiko kavinėse/baruose, taip pat kavinėse/baruose, jei juose yra neužtrauktų langų ar vitrinų, taip pat privačių namų kiemuose, jei jie nėra už aklinos tvoros, balkonuose, butuose prie lango ir t.t. Priešingu atveju tai yra tik kovos imitaciją, kurios tikslas yra vienas, aiškus ir šlykštus: didinti viešojo maitinimo/girdymo įstaigų pelnus. 2. Reikia bausti ne už alkoholio vartojimą, bet už viešosios tvarkos pažeidimus. Ir bausti žiauriai ir griežtai - triukšmas, nepagarbus elgesys su aplinkiniais = bauda ir viešieji darbai. Tai daug labiau auklėtų jaunimą negu nurodymas "apšilti" namie, dasimušti kaboke, o tada pavemti stotelėje. 3. Atsižvelgiant į antrą punktą - daugiausia nusigeriama privačioje erdvėje, ne parke, ne kavinėje, o virtuvėje, garaže, as draugą, pirtelėje, rūsyje ir t.t. Jei varote alkoholio vartojimą iš viešumos - skatinate jo nesaikingą ir neadekvatų vartojimą. 4. Toks pastebėjimas - jei žvejodamas per dieną išgeriu buteliuką gero IPA, aš tampu pažeidėju. Pagal šitą subingalvišką reguliavimą 2/3 lietuvos yra padaryti suknistai recidyvistais. Ką tai reiškia? turime reguliavimą, kuris neveikia, kuris veikia selektyviai, t.y. pratina žmones atmestinai žiūrėti į teisinį reguliavimą apskritai, t.y. kuria elementarią teiinio nihilizmo kultūrą. Negalima įvedinėti draudimų, kurių valstybė nėra pajėgi/nenori kontroliuoti.
HardAxe 2019-05-15 16:53
1. kuo mažiau vietų, tuo geriau. Juo labiau kavinėj niekas neleis tau daryti bardako, būsi išprašytas lauk. O lauke gali siautėti (de facto). Vaikam turbūt baisiausi buitiniai gėrimai, antroj vietoj parkiniai ant suoliukų, paskutinėj - kabokiniai. Iš kabokų girti žmonės dažniausiai keliauja namo - jie mažiausiai įtakoja aplinkinius. 2. Būtų idealu, deja... Gerti nepilnamečiams nelegalu, bet kaip nubausi šiai dienai girtą nepilnametį? Paravėtų parke žolynėlius, padažytų soliukus, gal nustotų juos niokoti. Šiaip nesvarbu ar bausmės didelės ar ne, bet bausmės neišvengemybė yra turbūt svarbiausia atgrąsymo priemonė. 3. Bent jau tai nesukels problemų aplinkiniams (jei pirty nėra nepilnamečių) ir nekels nereikalingų pagundų. Dabar turim uždarus lošimo namus, lošiančių tikrai mažiau nei turėtume jei būtų galima lošti visur + leidžiama reklama. 4. Pasak antro punkto tau priklauso viešieji darbai Realybėj nesvarbu ar tu geri gerą IPA ar blogą pilsnerį, saikingas vartojimas bent kolkas įmanomas ir niekas prie jo nesikabinėja. Bet draudimai suteikia policijai galimybę stabdyti chuliganus išsidirbinėjančius viešoje vietoje. Jeigu viešas girtavimas būtų legalus ką galėtum pasakyti gaujai 20mečių geriančių parke? Tyliau kalbėti? Neprašinėti praeivių parūkyt? "Jos kelia diskomfortą ir nuteikinėja žmones prieš valstybę, tas nėra gerai." Nėra gerai. Bet lietuviai tokia tauta, už kuriuos priverstinai buvo galvojama beveik 100 metų, negalima leisti daryti beleko belekaip staiga. Žmonės prie to nepratę. Tada tiesiog apsukresni (alko gamintojai ir verslininkai) išnaudos kvailesnius. Kas iš tikro tau kelia diskomfotą? Negalėjimas nusipirkti alaus ar įpiršta nuomuonė, kad reguliavimas blogai? Mes judam labai teisinga linkme ir nuėjom didelį kelią, bet dar daug liko nueiti iki vakarietiško mąstymo.
Niemand 2019-05-15 18:37
Dzin man tas reguliavimas, niekada nesilaikiau ir nesilaikysiu jokiu įstatymu, kurie lenda į mano privatu gyvenimą. Diskomfortą man kelia tik tai, kad nėra komfortiško būdo nesilaikyti draudimo. Iš kitos pusės, kadangi valstybė man daugiau kenkia nei padeda, turiu moralinę teisę valstybei atsakyti tuo pačiu ir tą prie progos darau. Rezultate nukenčia tiek piliečiai, tiek ir valstybė. Laimėjusiu čia nėra.
immortallt 2019-05-15 23:03
HardAxe, taip kultūra keičiasi, bet tai nė per lašą dėl dabartinės valdžios. Anksčiau niekada nepirkdavau alaus ar alkoholio į priekį, dabar pas mane irgi dažniausiai kelios skarbės alaus guli, nes jei užsimanysiu po darbo - jau nebegausiu. Kultūrą būtent reikia keisti, o draudimai kultūros nekeičia, draudimai kultūrą naikina, nes kultūringi turi slėptis, o jaunimėlis pasislėpęs geria iki graibymo.
Ar_as? 2019-05-16 09:43
"Nepaisant valdžios pastangų, gyvenimas gerėjo."