Perspėja, kokie LED šviestuvai gali sukelti rimtus akies tinklainės pažeidimus: ką rodo naujausias tyrimas su 400 psl. ataskaita  (3)

Mėlyna LED šviesa gali pažeisti akies tinklainę ir sutrikdyti natūralų miego ciklą, įspėja Prancūzijos maisto, aplinkos ir darbo saugos agentūra (ANSES).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo išvados patvirtino ankstesnius nuogąstavimus, kad buvimas intensyvioje LED šviesoje yra „fototoksiškas“ ir „gali lemti neatstatomą žalą akies tinklainės ląstelėms ir mažesnį regėjimo aštrumą“, sakoma ANSES pranešime.

Agentūra parengė 400 puslapių ataskaitą, kurioje raginama apriboti leidžiamą mėlynos LED šviesos intensyvumą, net jei maksimalus šiuo metu leidžiamas intensyvumas namuose ar darbe beveik niekada nėra pasiekiamas.

Ataskaitoje taip pat atskiriamas vienkartinis buvimas intensyvioje LED šviesoje ir „chroniškas buvimas“ mažesnio intensyvumo šaltinių skleidžiamoje LED šviesoje. Nors nuolatinis mažo intensyvumo LED apšvietimas yra mažiau pavojingas, vis tiek tai „gali sukelti tinklainės audinių senėjimą ir apsunkinti regėjimą“, teigia ANSES.

Ilgai veikianti, efektyvi ir pigi šviesos diodų technologija per pastarąjį dešimtmetį užėmė pusę apšvietimo rinkos, o kitąmet LED priklausanti rinkos dalis sudarys net 60 proc. Pagrindinis LED privalumas prieš tradicines kaitrines lemputes yra elektros sunaudojimas - LED reikia vos penktadalio to elektros energijos kiekio, kurio reikia kaitrinėms lemputėms.

LED šviesa taip pat naudojama patalpų, gatvių apšvietimui, automobilių žibintuose, žibintuvėliuose ir kai kuriuose žaisluose. LED šviesa vis dažniau sutinkama ir įvairių įrenginių, kaip telefonai ir kompiuteriai, ekranuose, tačiau gydytojai ramina, kad tokia elektronikos prietaisų LED šviesa yra itin žemo intensyvumo, todėl sveikatai žalos nedaro, nors ir gali sutrikdyti žmogaus biologinį ritmą.

„Telefonų, planšetinių ir nešiojamųjų kompiuterių ekranų LED šviesa nedaro žalos akims, nes jos intensyvumas yra itin žemas“, - teigia tyrimą atlikusi oftalmologė Francine Behar-Cohen.

Vis dėlto, įspėjo ANSES, šių įrenginių naudojimas tamsiuoju paros metu gali sutrikdyti biologinį žmogaus ritmą ir miego ciklus. Taip pat nuo LED šviesos gali nukentėti vaikai ir paaugliai, ypač jei prietaisais su LED ekranais jie naudosis naktį.

Namų apšvietimui ANSES parekomendavo rinktis „šiltos baltos“ spalvos LED apšvietimą ir apriboti buvimą mėlynoje LED šviesoje. Taip pat agentūra paragino žmones susilaikyti nuo LED ekranų prieš pat miegą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Darius Mikutavičius
(13)
(5)
(8)

Komentarai (3)