Datulės yra labai naudingos sveikatai - štai kas nutiks, jei kasdien suvalgysite bent po tris  ()

Datulės nelaikomos supermaistu, bet jos naudingos sveikatai daugeliu aspektų, be to, yra saldžios lyg desertas. Pakanka savaitę kasdien suvalgyti po tris datules, ir nauda sveikatai jau bus juntama, rašoma brightside.me.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai ką gali kasdien valgomos datulės:

1. Sustiprina kaulus

Pasak Šiaurės Dakotos universiteto profesorės, mokslų daktarės Julie Garden-Robinson, datulėse yra kaulams ypač reikalingo boro. Kito tyrimo duomenimis, džiovintose datulėse yra fosforo, kalio, kalcio ir magnio – šie mineralai stiprina kaulus, saugo nuo osteoporozės.

2. Pagerina virškinimą

Datulėse – daug ląstelienos, o mūsų virškinimo sistemai ji reikalinga. Ląsteliena saugo nuo vidurių užkietėjimo, skatina reguliarų tuštinimąsi.

Leidinyje „British Journal of Nutrition“ aprašytas tyrimas parodė – reguliariai datulių valgančių žmonių virškinimo sistema funkcionuoja kur kas geriau.

3. Padeda įveikti stresą, depresiją

Datulėse yra vitamino B6, skatinančio organizmą gaminti serotoniną ir norepinefriną, kurie naudingi smegenims. Serotoninas atsakingas už nuotaiką, o norepinefrinas – už smegenų sveikatą. Beje, žemas B6 lygis siejamas su depresija. Kuo daugiau vitamino B6 gausime, tuo geriau jausimės ne tik fiziškai, bet ir psichiškai.

4. Suteikia energijos

Datulės – ląstelienos, kalio, magnio, vitaminų ir antioksidantų šaltinis, todėl yra tobulas užkandis. Jose esanti fruktozė ir gliukozė ilgam suteikia energijos. Negana to, datulės ne tik suteikia energijos, bet ir padeda greitai atgauti jėgas pavargus, pvz., po sporto.

5. Saugo nuo širdies ligų

Tyrimai parodė – datulės mažina trigliceridų lygį ir švelnina oksidacinį stresą – jie abu kelia širdies ligų ir aterogenezės riziką. Datulėse esantis kalis mažina kraujospūdį, tuo pačių mažina ir insulto, širdies ligų riziką.

6. Mažina storosios žarnos vėžio grėsmę

Datulės saugo mūsų virškinimo sistemą nuo žalingų bakterijų, stabdo jų patekimą į storąją žarną. JAV maisto ir mitybos mokslų departamento atliktas tyrimas parodė – reguliariai datulių valgančių žmonių organizme padaugėja gerųjų bakterijų, o šios trukdo atsirasti vėžinėms ląstelėms storojoje žarnoje.

7. Švelnina sezoninės alergijos simptomus

Visame pasaulyje nuo sezoninės alergijos – rinito kenčia daugybė žmonių. Laimė, datulės švelnina simptomus. Kito tyrimo duomenimis, datulių palmės keliais žymenimis sumažina uždegimą rinitu sergantiems žmonėms.

8. Padeda lieknėti

Datulės padės norintiems sulieknėti. Jos esanti ląsteliena ilgam suteikia sotumo, saugo nuo cukraus lygio svyravimų kraujyje. Datulėse gausu antioksidantų – antocianinų, fenolikų ir karotenoidų. Jie šalina iš organizmo toksinus, gerina virškinimą, spartina medžiagų apykaitą, taigi mažėja svoris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(39)
(3)
(36)

Komentarai ()