Ar tiesa, kad kai kurie maisto produktai turi neigiamas kalorijas? Ar tai apskritai įmanoma?  ()

Dažnai salierai vadinami produktu, kurio kalorijų kiekis neigiamas. Neigiamų kalorijų teorija teigia, kad kalorijų kiekis tam tikruose produktuose yra mažesnis, nei juos virškinant sudeginamų kalorijų kiekis. Ar tai gali būti tiesa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ko gero tarp draugų ir pažįstamų yra žmonių, kurie valgo labai daug salierų, nes, esą, juos virškindamas organizmas sudegina daugiau kalorijų, nei iš jų gauna. Vis dėlto „produktų su neigiamu kalorijų kiekiu“ idėja tėra mitas, teigiama naujame tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „bioRxiv“.

Tiems, kas dar negirdėjo neigiamų kalorijų teorijos, paaiškinsime išsamiau. Kai kurie kalorijas skrupulingai skaičiuojantys žmonės tiki, kad tam tikruose skaidulų turinčiuose produktuose, tokiuose kaip salierai, salotos, greipfrutai, agurkai ir brokoliai, kalorijų yra mažiau, nei organizmas sudegina juos virškindamas.

Medikai nepataria vadovautis šia teorija kaip svorio metimo strategija, o Alabamos universiteto tyrėjai paneigė šį mitą atlikę mokslinį tyrimą su driežais. Jie išsiaiškino, kad driežų organizme liko vienas ketvirtadalis iš salierų gautų kalorijų – tai reiškia, kad jie nesudegino daugiau kalorijų, nei gavo iš salierų. Kol kas kiti mokslininkai neišsakė kritikos šiam straipsniui ar jo argumentų svarumui.

„Nepaisant to, kiek produkte yra kalorijų, organizmas visada kažkiek jų įsisavins“, – „Live Science“ pasakė vyresnysis tyrimo autorius, biologijos mokslų profesorius iš Alabamos universiteto Stephenas Secoras. Nors salieruose iš tiesų mažai kalorijų, vis dėl to nėra sveika valgyti vien juos, net ir norint atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Neigiamų kalorijų teoriją anksčiau jau paneigė Mitybos ir dietologijos akademija savo įraše apie medžiagų apykaitą. Iš esmės, mūsų organizmas labai veiksmingai įsisavina maistą. Iš viso maisto virškinimui organizmas sunaudoja apie 5–15 proc. dienos kalorijų. Tai reiškia, kad net jei valgysite vien brokolius, kalorijų trūkumo organizmas nejaus.

Vis dėlto tai nereiškia, kad nereikėtų valgyti salierų, brokolių ar greipfrutų – geriausias būdas sulieknėti yra ne laikytis madingų dietų, bet tiesiog įtraukti į savo mitybą kuo daugiau vaisių ir daržovių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()