Tamsūs telkiniai Paukščių Take  (2)

Kosmologinių struktūrų formavimosi modeliai prognozuoja, kad kiekvieną didelę galaktiką supa šimtai ar net tūkstančiai įvairaus dydžio tamsiosios materijos telkinių. Mūsų Paukščių Takas – ne išimtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalis šių telkinių matomi kaip nykštukinės galaktikos, bet kai kuriuose iš jų nėra žvaigždžių ar dujų, todėl tiesiogiai pamatyti jų negalime. Bet jie, judėdami Galaktikos pakraščiuose, gali paveikti kitų žvaigždžių orbitas – tai leistų jų egzistavimą aptikti netiesiogiai.

Dabar pristatyti įrodymai, kad vienas žvaigždžių srautas Paukščių Take prieš pusę milijardo metų prasilenkė su tokiu tamsiu telkiniu. Gaia kosminio teleskopo duomenyse aptiktas žvaigždžių srautas GD-1 greičiausiai susiformavo subyrėjus nykštukinei galaktikai. Judėdamas tolygiame Paukščių Tako hale, tolygus išliktų ir pats srautas, tačiau jame stebimi sustorėjimai ir tarpai.

Skaitmeniniais modeliais nustatyta, kad tokius tarpus galėtų sukelti prieš 495 milijonus metų arti srauto pralėkęs penkių milijonų Saulės masių objektas. Objektas turėtų būti kompaktiškas – 10 parsekų skersmens – ir judėti gana greitai, 250 km/s greičiu srauto atžvilgiu, o prie srauto arčiausiai priartėti 15 parsekų nuotoliu.

Galaktikos hale yra kelių tipų objektų – nykštukinių galaktikų, kamuolinių spiečių, molekulinių debesų – bet nei vienas iš jų negalėjo būti tinkamu metu tinkamoje vietoje, o molekuliniai debesys dar yra ir per maži. Tuo tarpu tamsiosios materijos telkiniai iš principo galėtų turėti reikalingas savybes, nors įprastiniai modeliai juos prognozuoja kiek mažesnius.

Ateityje žvaigždžių srautų netolygumo stebėjimai ir skaitmeniniai modeliai padės ištirti tamsiosios materijos telkinių savybes ir taip patikslinti struktūrų formavimosi modelius.

Tyrimo rezultatai arXiv; taip pat galite susipažinti su šį atradimą pristatančio pranešimo skaidrėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (2)