Brokoliai padeda kovoti su vėžiu, tik neskubėkite juos pirkti  ()

Ilgą laiką su vėžio prevencija sieti brokoliai (kaip ir kitos kopūstinės daržovės, tarp kurių kalafiorai, kopūstai, Briuselio kopūstai ir lapiniai kopūstai), kaip nustatė mokslininkai, turi molekulių, veiksmingai išjungiančių genus, atliekančius svarbų vaidmenį įvairiuose vėžiniuose susirgimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Science“ skelbiamas straipsnis, kuriame aptariami tyrimo, kuriam vadovavo mokslų daktaras iš Izraelio Beth medicinos centro vėžio tyrimų instituto Pieras Paolo Pandolfi, rezultatai. Nustatyta, kad, į geną, dar žinomą kaip WWP1, nusitaikius brokoliuose esančia medžiaga, veiksmingai sustabdomas auglio augimas. Tyrimas buvo laboratorijoje atliekamas su į vėžinius susirgimus linkusiais gyvūnais.

„Mums pavyko aptikti naują svarbų žaidėją, lemiantį vėžio vystymąsi. Tai enzimas, kuriam galima užkirsti kelią natūraliomis brokoliuose ir kitose kopūstinėse daržovėse esančiomis medžiagomis. Taigi, kalbame apie naujas galimybes ne tik kontroliuoti auglių augimą, bet ir vėžio Achilo kulną, kuriuo galėsime pasinaudoti taikydami gydymą“, – teigia P. P. Pandolfi.

Gerai žinomas ir auglių augimą blokuoti galintis genas PTEN – vienas iš dažniausiai mutuojančių, trinamų ir blokuojamų auglių augimą stabdančių genų žmonių vėžio atvejais. Kai kurios paveldimos PTEN mutacijos gali sukelti sindromų, pasižyminčių didesne onkologinių susirgimų rizika ir vystymosi sutrikimais.

Netekus šio geno, aktyvuojami nesugrąžinami ir nesustabdomi mechanizmai, nutraukiantys vėžio ląstelių dauginimosi procesus, tačiau pokyčiai labai retai paveikia abi geno kopijas (žmonės turi po dvi kiekvieno geno kopijas, po vieną iš kiekvieno tėvo). Auglių ląstelėse yra mažiau PTEN, o tai skatina kelti klausimą, ar atkūrus normalią PTEN veiklą vėžio aplinkoje genas ir vėl gali griebtis veiksmų prieš auglį.

Norėdami patikrinti, ar tai tiesa, P. P. Pandolfi kartu su kolegomis įvardijo, kokios molekulės ir junginiai reguliuoja PTEN funkciją ir aktyvavimą. Atlikę eksperimentų su polinkį vėžiui turinčiomis pelių ir žmonių ląstelėmis, ekspertai nustatė: genas WWPI, kurio vaidmuo labai svarbus ir vėžio atsiradime, gamina enzimą, slopinantį PTEN gebėjimą kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.

Kaip išjungti šį PTEN kriptonitą? Analizuodami šio enzimo fizinį pavidalą, mokslininkų komandos chemikai atpažino nedidelę molekulę, oficialiai vadinamą I3C – ji yra brokolių ir jam giminingų daržovių sudedamoji dalis.

Svarbiausia tai, kad ji gali būti labai svarbi malšinant vėžį sukeliantį WWP1 poveikį. Kai P. P. Pandolfi kartu su kolegomis išbandė šią idėją davę I3C polinkį vėžiui turintiems laboratoriniams gyvūnams, mokslininkai išsiaiškino, kad natūraliai brokoliuose esantis ingredientas išjungia WWP1, tokiu būdu atrišdamas rankas PTEN turimai auglių naikinimo jėgai.

Tik dar neskubėkite ieškoti brokolių. Vienas iš tyrimo autorių Yu Ru Lee pabrėžia, kad, norint gauti potencialią kovos su vėžiu naudą, reiktų per dieną suvalgyti beveik 2,7 kilogramo žalių brokolių. Štai kodėl P. P. Pandolfi komanda ieško kitų būdų, kaip pritaikyti gautus rezultatus. Mokslininkai jau galvoja apie naują tyrimą, kurio metu toliau analizuos WWP1, siekdami gauti daugiau WWP1 slopinančių sprendimų.

„PTEN funkciją ir potencialą kovoti su vėžiu galima aktyvuoti įvairiais būdais. Mūsų gauti tyrimo rezultatai vieną dieną gali padėti pagrindą naujam vėžio gydymui“, – konstatuoja P. P. Pandolfi.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: