Pingvinų elgesys, kurio mokslininkai ilgai nedrįso atskleisti: straipsnis apie pingvinų seksualinį gyvenimą buvo toks šokiruojantis, jog net nebuvo spausdinamas moksliniame žurnale  ()

Prieš daugiau nei šimtą metų vykusios ekspedicijos metu (1910–1913 m.) mokslininkas George‘as Murray Levickas negalėjo patikėti savo akimis – Adelės pingvinas (pingvinų rūšis) mėgino pasimylėti su negyva patele. Iki tol moksliniuose darbuose nebuvo užfiksuota nieko panašaus, todėl G.M.Levickas buvo pasibaisėjęs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau viskas dar buvo priešakyje. G.M.Levickas praleido visą Antarktidos vasarą (1911–1912 m.) stebėdamas Adelės pingvinų poravimosi ciklą. Šio stebėjimo metu mokslininkas pamatė, kaip patinai pingvinai mylisi su kitais patinais pingvinais, taip pat su negyvomis patelėmis, jis taip pat matė patinų naudojamą prievartą prieš pateles ir netgi kaip pingvinas nužudo kitą pingviną.

G.M.Levickas visą kaltę suvertė „chuliganiškiems patinams“ ir aprašė savo pastebėjimus graikų kalba, kad tik itin išsilavinę žmonės galėtų perskaityti siaubą, kurį jis regėjo. Tiesa, jis nusiuntė straipsnį apie pingvinus vienam Didžiosios Britanijos mokslo žurnalui, tačiau dalis apie pingvinų seksualinį gyvenimą buvo tokia šokiruojanti, jog ją nuspręsta pašalinta.

Pasirodo, G.M.Levicko tyrinėjimai ir pastebėjimai pralenkė savo laikmetį. Mokslininkai laukė net 50 metų, kol plačiajai visuomenei buvo atskleisti pastebėjimai apie Adelės pingvinų seksualinį gyvenimą. Mokslininkai iki šiol pripažįsta, kad G.M.Levicko tyrinėjimai ir pastebėjimai buvo labai tikslūs ir atspindintys realybę.

Nauji tyrimai paaiškina tokį pingvinų elgesį. Spalio mėnesį Adelės pingvinai renkasi savo kolonijose poravimuisi. Pingvinai tam turi vos kelias savaites, o jauni patinai neturi jokios patirties, kaip derėtų elgtis. Taigi dauguma pradeda demonstruoti netinkamą elgesį.

Pavyzdžiui, negyvas pingvinas, gulintis su pusiau atmerktomis akimis, iš pažiūros labai primena paklusnią patelę. Dėl to matomos nekrofilijos apraiškos, kurios taip papiktino mokslininką G.M.Levicką. Be to, pingvinai savo pirmine išvaizda labiausiai iš visų paukščių panašūs į žmones, todėl jų elgesys dažniausiai asocijuojamas žmogiškojo elgesio kontekste.

G.M.Levicko atradimai yra svarbūs tuo, kad padeda geriau pažinti pingvinų rūšį, kurie yra laikomi klimato kaitos barometru. Adelės pingvinams reikia didelių ledo lyčių, nuo kurių jie galėtų atsispirti ir nerti į vandenį gaudyti žuvų. Kuomet didelės ledo lytys išnyks, šių pingvinų populiacija stipriai sumažės ir mes žinosime, kad mūsų klimatas yra labai prastoje padėtyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(19)
(6)

Komentarai ()