Aštri, bet labai naudinga daržovė: padeda kovoti su vėžiu, reguliuoja svorį, užkerta kelią bakterijų augimui ir saugo nuo peršalimo  (2)

Valgyti aštriai – tai padėti sau ir stiprinti savo sveikatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, Chalapos aitriosios paprikos – kupinos staigmenų, apie kurias sužinoję šia daržove imsite dažniau gardinti patiekalus.

Chalapos aitriosios paprikos dar vadinamos jalapenais – jos išsiskiria ir savo skoniu, ir naudingosiomis savybėmis. Anot A. Unikausko, po šios daržovės aštrumu slepiasi tikri sveikatos lobiai, o didžioji šių paprikų paslaptis – jame esantis kapsaicinas.

Tiesa ta, kad ne visa paprika yra vienodai aštri. Ir nors dauguma mano, jog aštriausios paprikoje – sėklytės, iš tiesų pačios aštriausios – baltos membranos, esančios viduje. Būtent čia slepiasi didžioji kapsaicino dalis.

Chalapos paprikos išsiskiria ne tik aštrumu, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis: jose yra tokių medžiagų, kurių nerasite jokiuose kituose produktuose, taip sako profesorius.

Chalapos aitriosiose paprikose esantis kapsaicinas padeda kovoti su vėžiu, kadangi ši medžiaga stabdo auglių augimą.

Ši daržovė – puiki pagalbininkė norint numesti svorio. Chalapos paprikose esantis kapsaicinas greitina medžiagų apykaitą (pakelia kūno temperatūrą) ir malšina apetitą.

Chalapos aitriosios paprikos užkerta kelią bakterijų augimui – turi antimikrobinių ir antibakterinių savybių.

Šiose paprikose itin daug vitamino C – tai puiki priemonė apsisaugoti nuo peršalimo.

„Aitriosios paprikos pilnos ir staigmenų, ir naudos. Nors ir labai sunku tuo patikėti, šios paprikos apsaugo nuo peršalimo ir stiprina imunitetą. Jose yra daugiau vitamino C nei apelsinuose“, – teigia gydytojas.

Vitaminas C – antioksidantas, galintis padėti sumažinti žalą, atsiradusią dėl organizme esančių laisvųjų radikalų. Šis vitaminas geriausiai žinomas dėl gebėjimo užkirsti kelią ar numalšinti peršalimo simptomus, sustiprinti imuninę sistemą. Anot daktaro, tyrimai rodo, kad vitaminas C gali kovoti su infekcijomis, pvz., peršalimu, kurį sukelia bakterijos ar virusai.

Taip pat Chalapos aitriosios paprikos malšina migreninį galvos skausmą – jose esantis kapsaicinas malšina skausmo peptidus ir sumažina nociceptorių jautrumą.

Dar šios paprikos itin naudingos akims ir odai – jose gausu vitamino A, kuris gerina regėjimą ir odos būklę: „Vienoje aitriojoje paprikoje yra 17 proc. rekomenduojamos vitamino A paros dozės vyrams ir 22 proc. moterims.“

Gydytojas perspėja – paprikas pjaustykite dėvėdami pirštines, o ne plikomis rankomis. „Jei užsimiršę patrinsite akis, o prieš tai būsite lietę papriką – garantuoju: jums tikrai nepasirodys, kad pagerėjo regėjimas“, – sako jis.

Taip pat, pasak mediko, jei nuo Chalapos aitriųjų paprikų pasidarė per aštru, griebkite stiklinę pieno – jis kaipmat numalšins nemalonius pojūčius burnoje.

A. Unikauskas tikina, jog Chalapos aitriosios paprikos vaikams ne itin rekomenduojamos. Pasitaiko, kad vaikai žaisdami siekia suvalgyti kuo daugiau paprikų – taip juokauti su aitriosiomis paprikomis nepatartina. „Ne visi žmonės toleruoja aštrius produktus. Jie gali sukelti įvairių reakcijų“, – teigia jis.

Chalapos aitriosios paprikos – stebuklingas ingredientas, kuris užtikrins geležinę sveikatą, todėl pasistenkite juo patiekalus skaninti kuo dažniau: sustiprinsite regėjimą, imunitetą, pagreitinsite medžiagų apykaitą, tad numesite svorio ir tapsite energingesni.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (2)