Šiaurės jūroje atrasta akmens amžiaus „Atlantida“  (2)

Archeologai mano atradę senovines akmens amžiaus gyvenvietes, kuriose prieš 8000 metų gyveno tūkstančiai žmonių. Šiandien jos – Šiaurės jūros dugne, ir čia skendi nuo tada, kai po paskutiniojo ledynmečio pakilo jūros lygis, rašo „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelis dešimtmečius žvejai ir naftos žvalgai pranešinėjo Rudajame krante – jūrinėje ekosistemoje, esančioje apie 80 km į vakarus nuo Olandijos kranto – randantys apdirbtus kaulus, akmenį ar net žmonių palaikus. Dideli jūrinių radinių kiekiai ilgą laiką ženklino kadaise egzistavusią gyvenvietę, paskendusioje vietovėje, kuri dabar gavo Doggerlando pavadinimą. Ir štai dabar pirmą kartą tyrėjai patvirtini dvi potencialias priešistorines gyvenvietes, kurios, manoma, buvo įsikūrusios ant senovinės upės krantų.

Siekiant nustatyti geriausias vietas žvalgybai, mokslininkai atkūrė povandeninį kraštovaizdį naudodamiesi duomenimis iš naftos ir dujų įmonių, vėjo jėgainių kūrėjų ir angliakasių. Dirbant visiems kartu, jiems pavyko nustatyti zonas, kur didžiausia tikimybė rasti senovinių žmonių veiklos pėdsakų. Naudodami akustines technologijas ir iškeldami fizinius jūros dugno mėginius, tyrėjai rado tris vietas, kurios gali turėti archeologinę ir geologinę reikšmę.

„Tai labai įdomus projektas. Mūsų darbas - ištirti visus jūros dugno mėginius ir atkurti besikeičiančią paskutinių 100 000 metų aplinkos geologiją. Iš šios informacijos galėsime tiksliai nustatyti tikėtinas vietas jūros dugne ar po juo, kur kadaise dabar jau prarastuose kraštuose gyveno mūsų protėviai“, – sako Velso Trinity Saint David universiteto geoarcheologas Martinas Batesas.

Tikėtina, kad ši teritorija sudarė pagrindinę senovės upių sistemos, kuria prieš 10 000 metų tirpstant ledynams tekėjo didžioji dalis vandens, santaką. Antroji teritorija, manoma, buvo priešistorinės upės slėnyje, nes šį regioną, vadinamą Ruduoju krantu (angl. Brown bank), suformavo 30 km ilgio kalvagūbris. Čia jie rado du akmeninius artefaktus, kurie, kaip manoma, buvo žmogaus pagaminti įrankiai ar jų dalys: vienas nedidelis titnago gabaliukas ir kitas didesnis gabalas, atskeltas nuo iš akmeninio kūjelio briaunos.

Kiti rasti dugno pavyzdžiai, tarp kurių yra durpės ir senovinė mediena, rodo, kad kadaise čia būta miškingos vietovės, kuri, analizuojant senovinių įrankių kontekste, rodo, kad prieš nuskęsdama, vieta buvo senovinės civilizacijos namais.

Mokslininkai tikisi panaudoti šią informaciją tam, kad geriau suprastų regioną platesniu kontekstu – ir suplanuotų ateities pavyzdžių rinkimo ekspedicijas, ir galiausiai atkurtų senovinio gyvenimo vaizdą priešistorinėje Britanijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(7)
(13)

Komentarai (2)