Nerimas dėl raudonos mėsos ir vėžio rizikos - kokią mėsą geriau rinktis?  ()

Tarptautinis vėžio tyrimų institutas (angl. International Agency for Research on Cancer) nurodo, kad valgant daug raudonos mėsos ir perdirbtų mėsos produktų, didėja tikimybė susirgti storosios žarnos vėžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolorektalinis arba storosios žarnos vėžys – tai viena iš 5 dažniausiai pasitaikančių vėžio lokalizacijų Lietuvoje. Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 1400 naujų šios ligos atvejų, per metus nuo jos miršta daugiau, kaip 800 žmonių. Pasaulyje tarp moterų – tai antra, o vyrams – trečia dažniausių vėžio rūšių.

Kanados vėžio asociacija (angl. Canadian Cancer Society) rekomenduoja sumažinti raudonos mėsos suvartojimą iki 3 porcijų per savaitę (1 porcija – tai 85 g), o perdirbtų mėsos gaminių geriausia visiškai atsisakyti.

Raudona mėsa – tai jautiena, kiauliena, ėriena, veršiena, ožkiena. Perdirbta mėsa – mėsa, užkonservuota ją rūkant, vytinant, sūdant ar naudojant cheminius konservantus. Pavyzdžiui, kumpis, šoninė, saliamis, dešrelės ir kt. Kasdien suvalgant vos 50 gramų perdirbtos mėsos vėžio rizika išauga net 18 procentų!

Kanados vėžio asociacija rekomenduoja pirmenybę teikti vištienai ar kalakutienai, jūros gėrybėms ar žuviai. Ruošti šiuos produktus patiems. Virti vandenyje arba gaminti garuose. Aliejuje kepti rečiau. Neperkepti, neapskrudinti. Mat stipriai apkepintuose ar aliejuje virtuose produktuose gausu kancerogeninių medžiagų. Kaip baltymų šaltiniai tinka ir kiaušiniai, pupelės, lęšiai.

Amerikos vėžio tyrimų institutas (angl. American Institute for Cancer) pažymi, kad raudonos mėsos ribojimas ir perdirbtų mėsos produktų atsisakymas gali padėti riboti storosios žarnos vėžio riziką.

Nacionalinis vėžio institutas nurodo, kad vėžio riziką didina ne tik mėsos, bet ir gausus riebalų vartojimas, per mažas kiekis daržovių ir ląstelienos. Todėl į kasdienį mitybos racioną rekomenduojama įtraukti žalumynų ir įvairiaspalvių skirtingų rūšių daržovių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Emilija Miliauskė
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()