Ar žinojote, kad obuolių actas padeda stiprinti sveikatą? Štai kiek, kaip ir kada jį reikėtų vartoti  (3)

„Žmonės, kurie vartojo obuolių actą tris mėnesius, vidutiniškai numetė iki 2 kg. Tai nemažai, turint omenyje, kad jie nepakeitė mitybos įpročių ir nepradėjo sportuoti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ tikina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis atsakė į daugybę klausimų apie šį produktą ir pasidalijo acto kokteilio receptu.

A. Unikauskas sako, kad obuolių actas – tikras stebuklas. Apie šio magiško skysčio poveikį žmonija žinojo jau senovėje, tačiau vis dar kyla gausybė klausimų: kaip geriausia jį vartoti, su kuo gerti, po kiek ir kada? Daktaras atsakė į daugybę klausimų apie obuolių actą.

  • mažina cukraus kiekį kraujyje,
  • padeda numesti svorio – žmonės, kurie vartoja obuolių actą, per dieną suvartoja mažiau kalorijų,
  • veikia prieš bakterijas, nes yra rūgštis,
  • didina skrandžio rūgštingumą – daugumos vyresnių žmonių skrandžio rūgštingumas yra per mažas, o tokioje terpėje auga kenksmingos bakterijos, tad gali išsivystyti refliuksas, o rūgštis, esanti obuolių acte, didina rūgštingumą,
  • probiotikų ir fermentų šaltinis, padedantis virškinimui ir gerinantis medžiagų apykaitą.

Kada gerti obuolių actą?

„Pasirinkite vieną laiką iš mano pasiūlytų. Nors obuolių actas labai vertingas, nereikia persistengti jį vartojant“, – pažymi medikas.

  • Išgertas ryte didina skrandžio rūgštingumą, gerina medžiagų apykaitą visą dieną, mažina cukraus kiekį kraujyje.
  • Išgertas taikant protarpinį badavimą per nevalgymo „langą“ obuolių actas sumažina alkio jausmą.
  • Tyrimai rodo, kad obuolių acto vartojimas prieš valgį sumažina cukraus kiekį kraujyje, kuris dažnai pakyla pavalgius. Taip pat galite išgerti obuolių acto ir po valgio.
  • Tyrimai rodo, kad išgėrus obuolių acto prieš einant miegoti, atsibudus ryte cukraus kiekis kraujyje būna mažesnis.

Aštraus skonio obuolių actą A. Unikauskas pataria skiesti vandeniu. Šį gėrimą dar galima pagardinti žiupsneliu jūros druskos – taip papildysite organizmą elektrolitų. Skonį pagerins ir tikrai nepakenks cinamonas – labai stiprus antioksidantas, kuris padės sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tie, kurie mėgsta aštriai, gali įmaišyti Kajeno paprikų – tai bus energijos užtaisas jūsų imuninei sistemai.

Obuolių acto kokteilio receptas

  • 2 šaukštai obuolių acto
  • žiupsnelis Himalajų druskos
  • 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
  • 4 lašeliai arba 0,5 arbatinio šaukštelio stevijų saldiklio
  • stiklinė vandens

Profesorius tikina, jog, pasak mokslininkų, norint normalizuoti cukraus kiekį kraujyje ar atsikratyti antsvorio reikėtų vartoti 1–2 šaukštus obuolių acto per dieną prieš ar po valgio.

„Tyrimais patvirtinta, kad tie žmonės, kurie vartojo obuolių actą tris mėnesius, vidutiniškai numetė iki 2 kg. O tai nemažai, turint omenyje, kad jie nepakeitė mitybos įpročių, nepradėjo sportuoti. Įsivaizduokite, jei maitintumėtės sveikai ir sportuotumėte? Obuolių actas žymiai pagerintų jūsų lieknėjimo rezultatus“, – pasakoja jis.

Ir nors nėra atlikta jokių tyrimų, įrodančių, kad per daug acto kenkia, žinome, kad viską turime vartoti saikingai. A. Unikauskas sako, jog šią dozę galima padidinti iki trijų kartų per dieną.

Kartais nelengva užduotis – išsirinkti obuolių actą. Profesorius tikina, jog geriausias obuolių actas – nefiltruotas, su nuosėdomis, likusiomis po fermentacijos.

„Nors daugelis mano, kad nefiltruotas obuolių actas turi bakterijų, vis dėlto jame esanti rūgštis bakterijas užmuša. Nefiltruotas obuolių actas turi daugiau mineralų, kurių negausite, jeigu vartosite filtruotą“, – pažymi gydytojas.

Daktaras A. Unikauskas atsakė į keletą žiūrovų klausimų apie obuolių actą ir jo šalutinį poveikį.

Obuolių actas ir ėduonis

Anot mediko, mitas, kad dėl obuolių acto atsiranda ėduonis. O jei jums bus ramiau, galite obuolių actą gerti tiesiog per šiaudelį.

Obuolių actas ir vaistai

Jeigu vartojate vaistus, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje, nepasitarus su gydytoju obuolių acto gerti negalima, pažymi daktaras.

Obuolių actas ir nėščiosios bei maitinančios krūtimi

„Nėra atlikta tyrimų, įrodančių, kad obuolių actas kenkia nėštumo ar žindymo metu“, – kalba A. Unikauskas.

Ką daryti, kad obuolių actas nedegintų gomurio?

Gerti gryno obuolių acto gydytojas nepataria. Jį reikėtų praskiesti vandeniu, o jeigu vis tiek nuolat jaučiate deginimą, A. Unikauskas pataria pasitikrinti, ar neturite opų.

„Tikiuosi, įrodėme, kad sveikatos gerinimas gali būti itin paprastas ir visai nebrangus“, – pažymi medikas.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(29)
(5)
(24)

Komentarai (3)