Kur baigiasi Paukščių Tako galaktika?  ()

Kur baigiasi Galaktika? Atsakymas į šį klausimą nėra paprastas – viena vertus, Paukščių Takas neturi griežtos ribos, be to, net jei tokia riba ir egzistuotų, ją aptikti iš Galaktikos vidaus būtų labai sudėtinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet visgi įmanoma, ir naujame tyrime pristatomas būtent tokios analizės rezultatas. Analizei astronomai pasinaudojo gyvenimą baigiančiomis labai ryškiomis žvaigždėmis.

Šių žvaigždžių, vadinamų mėlynosios horizontaliosios šakos žvaigždėmis, šviesis yra beveik vienodas, todėl išmatavus jų ryškumą, galima apskaičiuoti ir atstumą. Tai leido nustatyti, kaip tokios žvaigždės pasiskirsčiusio Galaktikos hale.

Paaiškėjo, kad halą sudaro dvi dalys: centriniuose 160 kiloparsekų žvaigždės išsidėsčiusios daug tankiau, nei už jų. Abiejose dalyse žvaigždžių pasiskirstymą galima aprašyti laipsnine funkcija: centre, dvigubėjant atstumui nuo Galaktikos centro, žvaigždžių tankis sumažėja maždaug aštuonis kartus, o išorėje – 32 tūkstančius kartų. Riba tarp šių regionų yra gana aiški, taigi ji yra artimiausias regionas Paukščių Tako „kraštui“.

Šis atradimas padeda geriau suprasti, kaip formavosi mūsų Galaktika: halą sudaro seniausios žvaigždės, susiformavusios medžiagai pirmą kartą krentant į Paukščių Taką prieš 12 milijardų metų. Vėliau formavęsis diskas yra daug mažesnis, tik maždaug 25 kiloparsekų spindulio. Palyginimui, Saulę nuo Paukščių Tako centro skiria aštuoni kiloparsekai.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()