Plinta nauja savigyda mažomis LSD dozėmis ir haliucinogeniniais grybais: 300 žmonių tyrimas, tokio gydymo privalumai ir trūkumai  ()

Plinta nauja savigydos forma. Daugybė žmonių kasdien vartoja itin mažas lizergo rūgšties dietilamido(LSD)ir psilocibino dozes. Taip jie daro, norėdami ne pasilinksminti, o atsikratyti kai kurių sutrikimų. Naujas Toronto Misisaugos Universiteto mokslininkų atliktas tyrimas pažvelgė giliau į tokios praktikos poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LSD yra pakankamai senas narkotikas, pirmą kartą susintetintas dar 1938 metais. LSD šiandien yra dažnas vakarėlių narkotikas, sukeliantis iškreiptą tikrovės suvokimą, vizualines iliuzijas (ne tikras haliucinacijas), paaštrėjusius pokyčius, pagerėjusią nuotaiką. Tuo tarpu psilocibinas yra haliucinogenas aptinkamas įvairiuose grybuose, ypač glotniagalvės genties.

Mikrodozės, kurias žmonės vartoja kasdien, yra per mažos, kad sukeltų sutrikimą, haliucinacijas ar pavojingai iškreiptą realybės suvokimą. Šie žmonės stengiasi atsikrauti neigiamų savo psichinės būsenos bruožų, tačiau tuo pačiu nori išlikti pakankamai blaivūs, kad galėtų normaliai funkcionuoti kasdienėse užduotyse.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad toks psichotropinių medžiagų vartojimo būdas gerina nuotaiką - mokslininkai netgi svarstė, kad kai kuriems žmonėms tai galėtų padėti atsikratyti depresijos simptomų. Naujas tyrimas, atliktas Kanadoje, įtraukė net 300 kasdienes psichotropinių medžiagų mikrodozes vartojančių žmonių. Mokslininkai surinko informaciją apie teigiamą tokios praktikos poveikį ir patiriamą naudą pateikė taip:

  • pagerėjusią nuotaiką paminėjo 27 % dalyvių;
  • pagerėjusią koncentraciją - 15 %;
  • sustiprėjusį kūrybiškumą - 13 %;
  • pagerėjusį darbingumą - 11 %.

Žmonės džiaugėsi atsitraukusiais depresijos simptomais, pagerėjusiu produktyvumu, tačiau ne viskas taip gerai. Kai kurie tyrimo dalyviai atskleidė patiriantys galvos skausmus, pykinimą, nemigą. Jie taip pat nuolat nerimauja dėl vartojamų medžiagų kokybės, nes tiek LSD, tiek haliucinogeninius grybus perka gatvėje. Jiems taip pat nepatinka su psichodelikais susieta stigma - jie negali kalbėti apie savo įpročius, nes bus pasmerkti artimųjų.

Visgi, mokslininkai taip pat primena, kad tai - tik 300 žmonių apklausos rezultatai. Ateityje bus atliekami tyrimai su placebu, kurie turėtų įrodyti psichotropinių medžiagų poveikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()