Jaunystės eliksyras? Mokslininkai surado fermentą, kuris ženkliai ilgina gyvenimą - prasidės tyrimai su žmonėmis  (7)

Senėjimas nėra susijęs tik su raukšlėta oda, retėjančiais plaukais ir silpstančiu regėjimu. Su amžiumi žmonių kūnuose vyksta ir rimtesni fiziologiniai pokyčiai. Vienas iš jų - ląstelių kuru vadinamo nikotinamido adenino dinukleotido (NAD) koncentracijos mažėjimas. Bet dabar mokslininkai sugalvojo, kaip atkurti NAD lygį ir pailginti gyvenimo trukmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NAD vaidina svarų vaidmenį metabolizmo, energijos lygio, DNR taisymo ir senėjimo procesuose. Kitaip tariant, senstančioms ląstelėms vis sunkiau generuoti energiją ir palaikyti optimalų NAD lygį. Tačiau egzistuoja ir kitas faktorius, turintis didžiulę reikšmę energijos ciklams - eNAMPT fermentas.

Vašingtono Universiteto mokslininkai sumanė paimti eNAMPT iš jaunų pelių kraujo ir perkelti fermentą į senstančius gyvūnus. Šių eksperimentų metų paaiškėjo, kad skolintas eNAMPT fermentas iš esmės atkuria NAD lygį ir pristabdo ląstelių senėjimą.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad eNAMPT injekcijos pagerino vyresnių pelių kognityvinę funkciją, miego kokybę ir mobilumą. Šie rezultatai greičiausiai buvo pasiekti dėl pagerėjusio NAD lygio. Pagumburis, smegenų dalis, atsakinga už metabolizmą, alkį, troškulį ir miego ritmus, gamina NAD naudodamas eNAMPT fermentą, todėl šios dvi medžiagos kūne yra labai susijusios.

Taigi, nors mokslininkai žinojo, kad eNAMPT injekcijos gerina kai kuriuos organizmo rodiklius, dar nebuvo aišku, ar šis fermentas gali daryti įtaką gyvenimo trukmei. Todėl mokslininkai atliko tyrimus su pelėmis. Tos, kurios gavo iš jaunų pelių kraujo išskirto eNAMPT fermento injekcijas, išgyveno bent 1029 dienas. Kontrolinėje grupėje likę gyvūnai, kuriems buvo skirtas tik fiziologinis tirpalas, išgyveno tik 881 dieną. Kitaip tariant, eNAMPT injekcijos pagerino senesnių pelių gyvenimo trukmę maždaug 16 %.

16 %, kuomet kalbama apie gyvenimo trukmę, yra didžiulis rodiklis. Tačiau dabar mokslininkai turės atlikti tyrimus su žmonėmis, kad patvirtintų, jog rezultatai nėra susiję su pelių fiziologija.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(43)
(4)
(39)

Komentarai (7)