Net sunku patikėti, kokio miego grafiko laikėsi Nikola Tesla – miegojo bent keturiskart mažiau nei daugelis suaugusiųjų  ()

Nikola Tesla – serbų išradėjas, mokslininkas ir ekscentriškas keistuolis, visą savo gyvenimą pašventęs darbui ir mokslui. Nors jis yra geriausiai žinomas dėl savo indėlio į modernią kintamąją elektros srovę, Tesla taip pat kūrė generatorius, radijo bangomis valdomus laivus ir svajojo sukurti belaidį elektros energijos perdavimo būdą. Darbo tiek daug, o laiko – tiek mažai, tai kaip jis viską suspėjo? Paprasta – jis beveik niekada nemiegojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nikola Tesla į JAV persikėlė ne tik ieškodamas mokslui tinkamos aplinkos, bet ir norėdamas praturtėti. Tai nebuvo tik įprastas žmogaus noras turėti daugiau pinigų – finansinė nepriklausomybė Teslai buvo reikalinga siekiant pagrindinių jo tikslų – belaidžio elektros energijos perdavimo įtvirtinimo. 1895 metais jo laboratoriją Niujorke nusiaubė gaisras, sunaikinęs visus jo ankstyvuosius užrašus ir įrangą. Tesla tuomet teigė, kad negali komentuoti incidento, nes gedi. Ši nelaimė jį pastūmėjo bent keliais metais atgal ir paskatino dirbti su dar didesniu užsidegimu.

Užsidegimas ir aistra darbui, žinoma yra gerai, tačiau para visiems yra vienodai trumpa. Tesla laiką taupė įvairiai. Pavyzdžiui, niekada nesusitikinėjo su moterimis. Nors visada buvo pasitempęs, puikiai apsirengęs ir demonstravo idealias manieras (na, išskyrus prieš viršsvorį turinčius žmones), Tesla teigė, kad dievina moteris, tačiau mokslas jam yra svarbiau. Jis eidavo į įvairius vakarėlius, kur demonstravo visapusį gėrimų ir maisto išmanymą, tačiau taip darė tik siekdamas išlikti žinomas – juk jam reikėjo investuotojų. Kitomis dienomis Tesla valandų valandas praleisdavo laboratorijose taip pamiršdamas ir pavalgyti, ir pamiegoti.

Pats Tesla tuomet sakė, kad miega tik porą valandų per parą, nors kartais užsnūsta ir prie darbo stalo. Tai, kad mokslininkas beveik nemiegojo, patvirtino ir jo aplinkos žmonės. Dar studijuodamas Grace Tesla pradėjo žaisti kortomis ir kartais net 48 valandas nepakildavo nuo stalo, kol keitėsi jo žaidimo partneriai. Vėliau panašaus miego grafiko laikėsi ir laboratorijoje.

Kartą Teslą draugams pasakojo, kad laboratorijoje be miego dirbo net 84 valandas. „Nemanau, kad žmogaus širdis gali jausti didesnį pasitenkinimą, nei kai išradėjas mato, kaip jo smegenų kūrinys virsta sėkme… Tokios emocijos priverčia vyrą pamiršti maistą, miegą, draugus, meilę, viską“, kartą sakė Tesla. Nors tuo sunku patikėti, išradėjo draugas žurnalistas Kennethas Swezey teigia, jog tai galėjo būti tiesa – pats yra sulaukęs užsidegusio Tesla skambučio vidury nakties.

Nepaisant tokio nesveiko darbo grafiko, gydytojų vengimo ir traumos, kurią Tesla patyrė būdamas 81-erių, mokslininkas sulaukė 86-erių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(94)
(4)
(90)

Komentarai ()