Juodasis šokoladas - kaip kanapės? Didžiulės apimties tyrimas, kaip iš tikro jis veikia žmonių savijautą  ()

Šiais laikais depresija kamuoja vis daugiau žmonių. Socialiniai tinklai, aukšta neigiamų naujienų koncentracija informaciniame sraute, baimės dėl ateities, susvetimėjimas - ieškoti priežasčių, kodėl žmonėms vis sunkiau būti laimingiems, toli nereikia. Bet gal galime nuo to apsisaugoti? Tikrai taip - atsilaužkite gabalėlį juodojo šokolado.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad šokoladas gali padėti kovoti su depresija, kartojama jau kurį laiką, tačiau mokslininkai to niekada negalėjo patvirtinti. Dabar Londono universiteto koledžo, Kalgario universiteto ir Albertos sveikatos tarnybos mokslininkai atliko tyrimą, į kurį buvo įtraukti 13626 suaugusiųjų duomenys. Tikslas - patikrinti, ar šokolado valgytojai rečiau patiria su depresija siejamus simptomus. Paprastai tariant, mokslininkai palygino tyrimo dalyvių šokolado valgymo įpročius su jų patiriamais depresijos simptomais.

Žinoma, depresijos riziką nulemia labai daug įvairių faktorių - amžius, lytis, išsilavinimas, pajamos, žalingi įpročiai. Mokslininkai tai turėjo omenyje ir pasistengė neutralizuoti visus faktorius, išskirdami tik šokolado vartojimą. Ir paaiškėjo nuostabą keliantis faktas.

Tie žmonės, kurie dviejų parų laikotarpiu valgė bent šiek tiek juodojo šokolado demonstravo 70 % mažiau su depresija siejamų simptomų nei tie, kurie šokolado nevalgė visai. Tai - milžiniškas skirtumas. Ir patys žmonės tai jaučia - šokolado valgytojai retai save apibūdina kaip liūdną žmogų, kamuojamą nuotaikos sutrikimų. Mokslininkai galėjo patvirtinti tik juodojo šokolado ir depresijos simptomų ryšį - kitos šokolado rūšys, panašu, tokio poveikio neturi.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, 300 milijonų pasaulio žmonių serga depresija. Nors egzistuoja pakankamai efektyvių gydymo būdų, ši liga dažnai yra nediagnozuojama. Žmonės paskęsta savo pačių mintyse, prastoje nuotaikoje, visiškai praranda motyvaciją ir dažnai pasirenka patys užbaigti savo gyvenimą. Tačiau kodėl šokoladas jiems galėtų padėti?

Mokslininkai ruošiasi atlikti daugiau tyrimų, kad galutinai patvirtintų šokolado naudą užkertant kelią depresijai. Visų pirma reikia patvirtinti priežastinį ryšį. Ar žmonės yra laimingesni, nes valgo juodąjį šokoladą? O galbūt jie valgo šokoladą, kai yra geresnės nuotaikos?

Šokolade, ypač juodajame, yra nemažai psichoaktyvių ingredientų, kurie savo veikimu šiek tiek primena ir kanapių produktus. Šokolade yra ir fenetilamino - neuromoduliatoriaus, kuris padeda valdyti žmogaus nuotaiką. Galiausiai, šokolade yra ir antioksidantų flavonoidų, kurie kovoja su uždegiminiais procesais.

Reikėtų nepamiršti įvertinti ir paprasto fakto, kad šokoladas yra skanus. Tai - malonus potyris, kurio žmogui reikia, kad geriau jaustųsi.

(10)
(1)
(9)

Komentarai ()