Paprastas, bet pavojingas reiškinys: kaip „lietaus bombos“ gali pražudyti? (Video)  ()

Nuotraukoje matome kaip stipri audra užklupo nedidelį miestelį. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie lietaus debesys, o ir pats lietus, yra niekuo neypatingas – klystate, nes nuotraukoje matome gana retą reiškinį vadinamą „lietaus bomba“. Jis susidaro tik iš lietaus ir vėjo, tačiau gali sukelti tragiškas pasekmes. Be to, tokie reiškiniai tik dažnėja, todėl ateityje jų matysime vis daugiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meteorologai „lietaus bombas“ dar vadina „šlapiu mikroburstu“ – šie reiškiniai susidaro kai šaltas oras leidžiasi žemyn pačioje audros viduje. To pasekoje, susilpnėja oro kilimas į viršų, o dėl to audra sugeba išlaikyti šį iš lietaus ir krušos sudarytą branduolį. Galiausiai šaltas oras ima leistis kartu su lietumi link žemės ir gali išvystyti net 96 km/h greitį. Kuomet „lietaus bomba“ pasiekia žemę, vėjo greitis gali padidėti iki 240 km/h. Kitaip sakant, ant Žemės nukrenta dangus, o to pasekmės gali būti liūdnos.

Orų tyrimai rodo, kad silpnas lietus Žemėje ilgainiui gali tapti retu reiškiniu, tuo tarpu intensyvios audros – įprastu. Visus šiuos pokyčius lemia klimato kaita, anot Potsdamo (Vokietija) Klimato Pasekmių tyrimų instituto, ekstremalaus lietaus atvejų nuo 1980 iki 2010 metų padaugėjo 12 proc., o pietryčių Azijoje – net 56 proc. Tyrimo bendraautorius Dimas Coumou teigė, kad šiuos reiškinius sukelia dėl žmogaus veiklos šylantis klimatas, o tai galima sumažinti tik mažinant į orą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Šiais metais vos per vieną mėnesį Vakarų Virdžinijoje (JAV) dėl potvynių žuvo 23 žmonės – per pusę valandos čia iškrisdavo 20-25 cm kritulių. Hjustone (JAV) per 13 mėnesių buvo jau penki potvyniai, kurių metu žuvo 12 žmonių. Praėjusių metų liepą Niujorke per vieną minutę iškrito 1 cm kritulių, o žaibas į „Empire State Building“ trenkė du kartus.

Tokios audros kelia pavojų ne tik žmonių gyvybei, bet sukelia ir finansinius nuostolius. Pavyzdžiui, Teksase (JAV) kilęs potvynis padarė 1,2 mln. dolerių žalą.

Nors kiekvienas iš mūsų norime apsaugoti savo turtą nuo audrų, „lietaus bombos“ yra itin pavojingos aviacijoje. Žemame aukštyje skrendantys lėktuvai tokio reiškinio metu yra stumiami žemyn itin stiprių vėjų, o dėl to padidėja rizika, kad lėktuvas suduš.

Paskutinė „lietaus bomba“, sukėlusi aviakatstrofą JAV, nutiko 1994 metais, kai vienos oro linijos lėktuvas sudužo leisdamasis Šarlotėje (JAV). Šios katastrofos metu žuvo 37 iš 57 lėktuvu skridusių keleivių. Tiesa, „lietaus bombų“ sukeltų katastrofų tikimybė dabar yra sumažėjusi dėl pažangių technologijų ir patobulėjusių pilotų mokymų.

Nepaisant to, ateityje šie reiškiniai bus tik dažnesni, o dėl to turėsime rasti naujų būdų kaip prisitaikyti.

Parengta pagal „Investopedia“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(7)
(11)

Komentarai ()