Surado unikalią planetą, kurioje garuoja...magnis ir geležis  ()

Derlingas planetų medžiojimo projektas yra WASP, arba Wide-Angle Search for Planets, naudojantis teleskopus Kanaruose ir Pietų Afrikos respublikoje. Jo metu atrasta daugiau nei šimtas įvairių planetų, o viena iš jų neseniai pasirodė turinti gana netikėtas savybes ir formą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hablo teleskopu atlikti planetos WASP-121b stebėjimai parodė, kad ši planeta garuoja taip smarkiai, jog išsitempia į pailgą formą. WASP-121b yra šiek tiek už Jupiterį masyvesnė ir 80% didesnio spindulio planeta, besisukanti aplink savo žvaigždę 30 valandų trukmės orbita. Stebėjimais išmatuotas žvaigždės spektro pokytis, planetai tranzituojant per jos diską.

Tai leido nustatyti planetos atmosferos sandarą ir dydį. Paaiškėjo, kad magnio ir geležies jonai pakyla maždaug 25-30% atstumo tarp planetos ir žvaigždės, arba 7-9 kartus daugiau, nei planetos spindulys. Tokiu atstumu esančios dujos nebėra gravitaciškai susietos su planeta ir ima skrieti aplink žvaigždę.

Kitaip tariant, planeta intensyviai garuoja. Tai pirmas kartas, kai aptikti iš planetos garuojantys gana sunkių cheminių elementų jonai; anksčiau būdavo aptinkamas vandenilis ar kiti lengvi elementai. Vandenilis ir helis, sudarantys pagrindinę planetos masės dalį, taip pat garuoja labai sparčiai ir greičiausiai suformuoja dvi uodegas aplink planetą – vieną nukreiptą žvaigždės link, kitą tolyn nuo jos. Taigi planeta iš apvalios tampa ištempta, panašesnė į regbio kamuolį.

Netolimoje ateityje James Webb kosminiu teleskopu planetos evoliuciją bus įmanoma tyrinėti daug detaliau, taip ieškant atsakymų į klausimus apie planetų evoliuciją tokiomis ekstremaliomis sąlygomis.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: