NASA seną gerą „Hubble“ pataisė taip, kaip jūs taisydavote senus televizorius  (1)

Hablo kosminis teleskopas, dažniau vadinamas tiesiog „Hubble“, orbitoje dirba jau daugiau nei 28 metus. Šis kosminių tyrimų įrankis yra padaręs nemažai įspūdingo grožio nuotraukų ir padėjo geriau suprasti visatos kilmę bei sudėtį. Tačiau spalio pradžioje paaiškėjo, kad genda Hablo giroskopai, reikalingi stabiliam teleskopo darbui. Gerai bent tai, kad juos pataisė seni geri ir jūsų naudojami metodai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-24 NASA seną gerą „Hubble“ pataisė taip, kaip jūs taisydavote senus televizorius  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hubble“ giroskopai - tai besisukantys cilindrai, kurie stabilizuoja palydovą. Šis teleskopas jų turi šešis, bet dabar veikia tik trys. Nors pusė teleskopo giroskopų neveikia, visi likę yra kritiškai reikalingi - vienam sugedus greitai iš rikiuotės gali išeiti ir kiti. Giroskopai padeda pasukti teleskopą ten, kur reikia, bet tai yra judančios dalys, kurios, kaip ir viskas šiame pasaulyje, su laiku sugenda. Hablo giroskopai nėra amžini. Jie sukurti taip, kad juos būtų galima keisti. Paskutinį kartą šis darbas atliktas 2009 metais su „Shuttle“ erdvėlaivio pagalba. Tačiau, kaip žinote, „Shuttle“ programa jau kurį laiką yra nutraukta, todėl Hablas negali gauti naujų giroskopų.

Spalio 5 dieną NASA pastebėjo, kad vienas iš trijų likusių „Hubble“ giroskopų nustojo veikti. NASA įjungė saugos režimą ir ėmė galvoti, ką daryti, kad kosminis teleskopas nebūtų prarastas. Buvo priimtas sprendimas, kad reikėtų atgaivinti vieną iš tų giroskopų, kuris nustojo veikti anksčiau. Net ir neveikiantys giroskopai vis dar sukosi, tačiau jie pateikinėjo neteisingus duomenis, todėl buvo neįmanoma jų panaudoti.

NASA iš pradžių pritaikė seną gerą metodą - išjungė giroskopą ir iš karto jį vėl įjungė. Tai, deja, nepadėjo. Taigi, buvo nuspręsta, kad senoliui Hablui laikas patirti seno televizoriaus likimą - jam reikia šiurkštaus smūgio per šoną. Na, ne visai - kietai sugniaužto tėvo kumščio į 540 km aukštį juk nepasiųsi. Todėl pasitelkta šiek tiek technologiškai pažangesnė jo versija.

Tai, kad teleskopo neįmanoma tiksliai nukreipti į norimą tašką, nereiškia, kad jo neįmanoma pajudinti. Tai NASA inžinieriai ir ėmėsi daryti. Jie ėmė šiurkščiai kratyti Hablą, kad iš giroskopo pasišalintų kažkokia fizinė kliūtis. Ir jiems pavyko - šiuo metu „Hubble“ vėl turi tris veikiančius giroskopus.

Perkusinis taisymas (gražus „trankymo, kol vėl veikia“ pavadinimas) iš tiesų nėra tokia jau kvaila mintis. Įvairūs mechanizmai dažnai nustoja veikti todėl, kad dėl natūralaus dėvėjimosi viena ar kita detalė pasislenka iš sau įprastos vietos ir mechanizmas ima strigti. Patrankymas padeda viskam sukristi į savo vietas ir pasišalinti kliuviniams. Aišku, nesvarumas sukristi nepadeda ir tai suveikia ne visada, bet klystate manydami, kad taip profesionalai nesielgia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(82)
(1)
(81)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: