Rusijoje pastebėtas galimai kosminį ginklą nešantis MIG-31 - grįžtama prie sovietų laikų programos?  ()

MIG-31 - tai dar 1982 metais pradėtas naudoti ketvirtos kartos naikintuvas. Jis yra gerai pažįstamas karybos ekspertams visame pasaulyje, tačiau dar 1994 nustotas gaminti naikintuvas vis dar turi kozirių savo rankovėse. Praeitą mėnesį Maskvoje toks naikintuvas pastebėtas su galimai kosminiu ginklu, kuris privertė prisiminti dar sovietų vystytą ypatingą programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kontakt“ – taip vadinosi 1984 metais pradėta kurti sistema, kurią sudarė „MiG-31D“ naikintuvas su „Fakel 79M6“ raketa. Vėliau šiuos komponentus pakeitė naujesnės jų versijos „MiG-31DM“ ir „Fakel 95M6“, tačiau pats principas išliko panašus. MACH 2,55 greičiu beveik 22 km aukštyje skrendantis naikintuvas turėjo paleisti raketą, kuri būtų valdoma antžeminiu radaru. Tokios raketos taikinys turėjo būti palydovai, tačiau 1991 metais programa buvo nutraukta – baigėsi Šaltasis karas, kurį pralaimėjusi Sovietų sąjunga išnyko.

Tačiau beveik iš karto pasigirdo raginimai atgaivinti „Kontakt“. Rusijos karybos ekspertai tikina, kad tai yra vienas iš svarbiausių ateities ginklų, galintis stipriai sujaukti bet kokios valstybės pajėgų darbą. Ir iš tiesų, palydovai padeda rinkti žvalgybinę informaciją, sekti priešo pajėgų judėjimą, planuoti savo veiksmus. Galų gale, jie reikalingi navigacijai ir ryšio palaikymui, todėl palydovo numušimas būtų didelis postūmis kare. Šalia to dar pridėkite Šaltojo karo pasvarstymus apie kovinius palydovus ir „Kontakt“ paskirtis taps visiškai aiški.

Dabar panašu, kad vienokia ar kitokia forma „Kontakt“ buvo atgaivinta. Rugsėjį orlaivių bandymų centre netoli Maksvos pastebėtas „MiG-31“ su didele raketa papilvėje. Niekas oficialiai šių vaizdų nekomentavo, tačiau tikėtina, kad tai – palydovus naikinantis ginklas. Žinoma, kare palydovus naikins ne viena pusė, todėl tokia raketa gali turėti ir kitą paskirtį – ji gali iškelti mažus palydovus į orbitą.

Dar 2001 metais „MiG“ parodė naują garsaus naikintuvo versiją – „MiG-31S“. Šis orlaivis gali gabenti raketą, kuri būtų pajėgi nedidelius krovinius iškelti į beveik 250 km aukštį. Taigi, tokia sistema galėtų pakeisti priešo numuštus palydovus.

JAV taip pat bandė panašią sistemą. 1985 metais buvo atliekami „ASM-135 ASAT“  raketos bandymai. ASAT būtų naikinusi priešų palydovus be sprogmenų – paleista iš modifikuoto F-15 naikintuvo ji tiesiog būtų dideliu greičiu įsirėžusi į palydovą. Buvo atlikti penki ASAT bandymai, tačiau vieno iš jų metu buvo numuštas senas NASA palydovas. Vėliau programa buvo sustabdyta, nes jai nebebuvo poreikio, o NASA nerimavo dėl kosminių nuolaužų keliamos grėsmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(8)
(23)

Komentarai ()