Bangos, į kurias nenorėtumėte patekti: pamatę šį reiškinį, kuo skubiau bėkite iš vandens (Video)  ()

Sakoma, kad niekada neturėtumėte atsukti nugaros vandenynui ar jūrai. O jei bangos atsirita iš visų pusių? Būtent taip nutinka, kai nelaimingas plaukikas ar buriuotojas patenka tarp dviejų priešingų bangų, žinomų kaip kryžminė jūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji dalis bangų pasiekia krantą ir lūžta horizontaliai ir lygiagrečiai kranto linijai. Tačiau kai kuriuose pasaulio regionuose vandens paviršiuje galite pastebėti į šachmatų lentą panašų modelį, rašo surfertoday.com ir sciencealert.com.

Šis reiškinys yra retas, tačiau ypač pavojingas: vandenyje esantį žmogų srovė ima traukti iš visų pusių. Taip pat šis reiškinys gali staiga susiformuoti ir išnykti per kelias minutes. Tad šios kerinčios, tačiau pražūtingos bangos, gali smogti greitai ir netikėtai.

Jei pažvelgsite į šias bangas iš viršaus, atrodo, kad po vandeniu yra tinklelis, suformuojantis kvadrato formos bangas.

Šį keistą modelį galite pastebėti lipdami į švyturio viršūnę, uolą arba skraidydami dronu virš teritorijos.

Tačiau kvadratinės bangos nesusiformuoja dėl kažkokių reiškinių, kurie vyksta po vandeniu. Tokias bangas suformuoja vandens judėjimo kryptis.

Kitaip tariant, kvadratinės bangos yra dviejų jūrų, dar vadinamų kryžminė jūra arba tinklinės bangos, susikirtimo pasekmė.

Dėl oro sąlygų regione bangos formuojasi tokiu būdu ir skirtingais kampais. Kai susiduria du priešingi bangavimai, išryškėja šis unikalus, tačiau itin pavojingas, bangų modelis.

Kryžminės jūros yra ypač pavojingos

Kvadratinės bangos yra įspūdingos, tačiau, tiesą sakant, jos yra ypač pavojingos, net esant nedideliam bangavimui.

Jei vandenyne matote kvadratines bangas, kuo greičiau išlipkite iš vandens. Kodėl? Šis reiškinys paprastai siejamas su stipriais ir galingais potvyniais.

Plaukimas ar banglenčių sportas per tokias bangas nėra tai, ką turėtume ar norėtumėte daryti, net jei esate patyręs plaukikas ar banglentininkas.

Kvadratinės bangos taip pat gali sukelti valčių ar net laivų avarijas – šios vandens transporto priemonės gali tiesiog nuskęsti.

Kvadrato formos bangos žavi, tačiau šie vingiai kelia realią grėsmę visiems ir yra per stiprūs net jei tik bandote išbristi iš vandens.

Kryžminės jūros yra gana retos ir iš tikrųjų gali atsirasti ir išnykti per kelias minutes įvairiausiose pasaulio vietovėse.

Garsiausia pasaulyje vieta, kur stebimos kvadratinės bangos, yra Rėjos sala Prancūzijoje. Sala, esanti prie La Rošelio pakrantės, yra turistų traukos objektas, nors kryžminės jūros vyksta tik tam tikru metų laiku. Taip pat tokios bangos dažnai susiformuoja Tel Avivo paplūdimiuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(11)
(12)

Komentarai ()