5 priežastys, kodėl verta valgyti agurkus: nauda kaulams ir prevencija nuo diabeto (1)
Agurkai, kaip ir įvairių rūšių moliūgai, priklauso moliūginių šeimai. Agurkai turi daug vandens, mažai kalorijų, riebalų, cholesterolio ir natrio, rašoma straipsnyje medicalnewstoday.com.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Agurkų skonis švelnus, gaivus, jie puikiai atgaivina karštą dieną, saugo organizmą nuo dehidratacijos. Nuo seniausių laikų agurkus augino Indijoje – maistui ir gydymui, Viduržemio jūros šalyse jie irgi nuo seno mėgstami ir valgomi.
Agurkų galima įpjaustyti į salotas, užkąsti garnyrui ar palepinti gomurį po valgio.
Agurkai valgomi su žievele arba ją nulupus. Agurkai naudojami ir grožio produktų gamybai.
Šiame straipsnyje apžvelgiama agurkų maistinė vertė, nauda sveikatai, pateikiami patarimai, kaip juos valgyti, taip pat komentuojama galima grėsmė sveikatai.
Keli faktai apie agurkus:
- Agurkai sudaryti beveik vien iš vandens.
- Žmonės kartais deda agurkų riekelių ant odos, persikaitinę saulėje.
- Seniai atlikti tyrimai rodo, kad agurkuose yra komponentų, kurie gali padėti kovojant su vėžiu.
- Agurkuose yra lignano, kuris saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
- Agurkų dėl jų švelnaus skonio galima dėti į įvarius patiekalus.
Agurkų nauda sveikatai
Vaisiai ir daržovės daugeliu aspektų naudingi sveikatai. Agurkai mažina nutukimo, diabeto, širdies ligų riziką, taip pat suteikia energijos, padeda išlaikyti normalų kūno svorį. Agurkų cheminė sudėtis visokeriopai naudinga sveikatai.
1. Saugo nuo dehidratacijos
Kadangi agurkai sudaryti daugiausia iš vandens ir juose yra elektrolitų, karštą vasaros dieną ar po intensyvios treniruotės agurkai padės apsisaugoti nuo dehidratacijos. Įpjausčius agurkų riekelių ir įdėjus mėtos lapelių į vandenį, jis taps skanesnis, tad didesnė tikimybė, kad žmonės išgers daugiau tokio vandens.
Geriant užtektinai vandens, išvengsite žarnyno veiklos sutrikimų, vidurių užkietėjimo, netgi inkstų akmenų.
2. Nauda kaulams
Vitaminas K naudingas kaulams, jie tampa tvirtesni. Vienoje stiklinėje smulkintų agurkų yra 8,5 mikrogramo (mcg) vitamino K. Amerikos dietologai rekomenduoja moterims nuo 19 m. amžiaus per dieną suvartoti 90 mcg vitamino K, o vyrams – 120 mcg vitamino K. Agurkuose yra ir kalcio, o vitaminas K padeda geriau įsisavinti kalcį. Abu šie komponentai naudingi kaulams.
3. Tikėtina, kad agurkai saugo nuo vėžio
Agurkuose yra daug kukurbitacinų, kurie trukdo vėžinėms ląstelėms augti ir daugintis.
Agurkuose yra kukurbitacinų A, B, S, D ir E. Šiuo metu nėra antivėžinio gydymo, kuriame būtų naudojami kukurbitacinai. Laboratorinių tyrimų rezultatai optimistiniai, tačiau reikia išsamesnių tyrimų, kurie patvirtintų antivėžines minėtų elementų ypatybes.
4. Naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai
Amerikos širdies sveikatos asociacija ragina žmones valgyti daugiau ląstelienos, nes ji trukdo kauptis cholesteroliui, taigi saugo nuo širdies ligų, kurių gali sukelti cholesterolis. Agurkai – puikus ląstelienos šaltinis, ypač jų žievelė. Agurkuose yra ir kalio, magnio. Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja vartoti mažiau natrio ir daugiau kalio, siekiant apsisaugoti nuo aukšto kraujospūdžio.
Tikėtina, kad kukurbitacinai saugo ir nuo aterosklerozės.
5. Prevencija nuo diabeto
Tyrimais pagrįsta, kad agurkai yra puiki prevencija nuo diabeto.