6300 žmonių tyrimas parodė, kaip išvengti senatvinės silpnaprotystės ir kodėl tai padeda ne visiems  ()

Kad ir koks jūsų amžius ir sveikata būtų dabar, jūs artėjate prie senatvės. Ši mintis skamba bauginančiai, tačiau senatvė neprivalo būti susijusi su protinės sveikatos problemomis. Demencijos įmanoma išvengti naudojantis keliais paprastais patarimais. Tiesa, naujas tyrimas rodo, kad vienas faktorius šias instrukcijas gali paversti bevertėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai į tyrimą įtraukė daugiau nei 6300 žmonių duomenis. Minimalus tyrimo subjektų amžius - 55-eri, vidutinis - 69-eri. Mokslininkai nustatė, kad tie, kurie laikėsi elementarių sveikos gyvensenos taisyklių, susidūrė su žemesne rizika susirgti demencija per ateinančius 15 metų.

Norintys sumažinti demencijos riziką turėtų sveikai maitintis, sportuoti, nerūkyti, palaikyti sveiką kūno svorį, vartoti kiek įmanoma mažiau alkoholio. Fizinis aktyvumas yra labai svarbus - ir su amžiumi žmonės privalo sportuoti. Padeda tiek žemo intensyvumo treniruotės (vaikščiojimas, lengvi aerobiniai pratimai, važinėjimas dviračiu), tiek intensyvios treniruotės. Mokslininkai taip pat teigia, kad geriausias laikas pradėti keisti gyvenseną į gerą yra dabar, nepriklausomai nuo jūsų amžiaus.

Tai savaime būtų gera žinia, tačiau tai nebūtų naujiena. Šis tyrimas atskleidė ir šį tą naujo - sveika gyvensena taip nepadeda tiems, kurių genuose yra užkoduota aukšta senatvinės demencijos rizika. Tiksliau - šis tyrimas neužfiksavo jokio sveikos gyvensenos poveikio demencijos rizikai, jei žmonių genai tą riziką didina. Gąsdinančios naujienos, tiesa?

Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, senatvinė demencija paliečia 5-8 % vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių. Tiesa, manoma, kad ši statistika yra netiksli ir realūs skaičiai yra ženkliai didesni, nes daugybė demencijos atvejų yra nediagnozuojami. Svarbu paminėti ir tai, kad 60 % iš maždaug 50 milijonų demencijos atvejų diagnozuojami neišsivysčiusiose, prastą pragyvenimo lygį turinčiose šalyse. Tai yra reikšminga detalė, nes šiose sveika gyvensena šiose šalyse dažnai nėra nei prioritetas, nei lengvai pasiekiamas gyvenimo būdas.

Taigi, nors senatvinės demencijos priežastys mokslui kol kas nėra gerai žinomos, panašu, kad gyvenimo būdo faktoriai yra nepaprastai reikšmingi. Tai rodo ta minėta šalių statistika ir šis tyrimas. Dar daugiau - ankstesni tyrimai atskleidė kiek kitokius rezultatus - pasak jų, sveika gyvensena gali kompensuoti ir bent jau dalį genetinių faktorių, didinančių demencijos riziką. Tokius skirtingus tyrimų rezultatus galbūt nulėmė skirtingas dalyvių amžius - vidutinis naujo tyrimo dalyvių amžius siekė 69 metus, todėl tikėtina, kad kuo anksčiau pradedama sportuoti ir sveikai maitintis, tuo labiau apsisaugoma nuo genuose užkoduotos demencijos rizikos.

Taigi, skaitykite, spręskite galvosūkius, galvokite, sportuokite ir sveikai maitinkitės - tai padės sumažinti protinės sveikatos problemų riziką ir pagerins jūsų gyvenimo kokybę. Geriausias laikas pradėti - dabar pat.

(8)
(2)
(6)

Komentarai ()