Reguliarus seksas sukuria atsparumą ŽIV? Pasirodo, reguliarus kontaktas su sperma gali apsaugoti moteris  ()

Mokslininkai jau kurį laiką pastebi keistą fenomeną. Kai kurios ne pačiose švariausiose pasaulio vietose dirbančios prostitutės net ir nebūdamos pakankamai atsargios sugeba išvengti ŽIV infekcijos. Kurį laiką buvo galvojama apie imunitetą visame pasaulyje baimę keliančiam virusui, tačiau dabar Puerto Riko universiteto mokslininkai siūlo kitą paaiškinimą - moteris apsaugo vyrų sperma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, atsparumas žmogaus imunodeficito virusui (ŽIV) yra didelis medicinos mokslo tikslas. Kai pavyks sukurti prieš ŽIV nukreiptas vakcinas, pasaulis lengviau atsikvėps. Tačiau kol kas mokslininkai tiria atvejus, kuomet atrodo, jog žmogus turi natūralų atsparumą gąsdinančiam virusui.

Mokslininkai atliko bandymus su makakomis. 20 savaičių du kartus per savaitę bandymuose dalyvavusioms patelėms buvo skiriama spermos. Po to intravaginaliniu būdu joms buvo suleista maža beždžionių imunodeficito viruso dozė. Beždžionių imunodeficito virusas yra į panašus į ŽIV ir sukelia į AIDS panašią ligą. Eksperimentinėje grupėje buvę gyvūnų rizika užsikrėsti ŽIV buvo 42 % mažesnė nei kontrolinėje grupėje buvusių individų, kuriems nebuvo taikoma vadinamoji spermos terapija.

Mokslininkai tuomet patyrinėjo ŽIV infekcijos išvengusius gyvūnus. Jie pastebėjo, kad reguliarus kontaktas su sperma sumažino CCR5 receptoriaus koncentraciją. CCR5 dažniausiai yra vieta, kur žmogaus imunodeficito virusas gali prisikabinti. Kitaip tariant, CCR5 yra tarsi durys į organizmo vidų. Dar daugiau - spermos terapijoje dalyvavę gyvūnai turėjo didesnę citokino koncentraciją - šis baltymas natūraliai blokuoja ŽIV, tačiau įprastai šis faktorius yra nelabai veiksmingas. Galiausiai, mokslininkai aptiko ir išaugusias priešvirusinių faktorių, tokių kaip MX1, koncentraciją.

Tai negi tie primatai tapo atsparūs beždžionių imunodeficito virusui? Ne visai. Padidinus viruso dozę visi bandomi gyvūnai buvo infekuoti. Kitaip tariant, nors reguliarus kontaktas su sperma pagerina lytinių organų atsparumą virusams, tai nėra vakcina ar gera ŽIV infekcijų vengimo strategija.

Mokslininkai šia tema susidomėjo dar 2015 metais, kuomet buvo pastebėta, kad kai kurios Puerto Riko prostitutės net tinkamai nesisaugodamos nėra infekuojamos ŽIV. Tuomet buvo pastebėta, kad jų lytiniai organai reaguoja į reguliarų kontaktą su sperma, tapdami atsparesniais ŽIV. Dabar jau aišku, kaip tai įvyksta, tačiau kartu aišku, kad jokia vakcina ar ŽIV vengimo strategija tai netaps. Kita vertus, mokslininkai gali pasinaudoti surinktomis žiniomis ieškodami būdų kaip sumažinti ŽIV infekcijos riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(12)
(18)

Komentarai ()